Biskup Chautur sa zúčastnil pochodu za život, praktiky novinárov prirovnal k Štb-ákom
23 | 09 | 2019 I René Skalný
Národného pochodu za život, ktorý sa konal včera v Bratislave sa medzi 50-tisícami návštevníkov zúčastnil aj Košický gréckokatolícky eparcha Milan Chautur. Svoje postrehy z podujatia opisuje na sociálnej sieti takpovediac „z prvej ruky“. „Bol som tam“, začína svoje svedectvo gréckokatolícky vladyka;

„Bol som na Národnom pochode za život a videl som preplnené priestory Incheby, videl som preplnené Námestie slobody i preplnené ulice ľudí hlasiacich ku kultúre života...

Nevidel som tam spotvorené tváre, vyhasnuté oči, rozlične sfarbené vlasy a ani ťažkoodencov, ktorí by mali robiť poriadok s tak obrovskou masou... Priestory, ktoré nám ponúklo mesto Bratislava sa zaplnili mladými rodinami a ľuďmi, ktorým kultúra života nie je ľahostajná.

V hlavnom meste pochodovalo 50.000 ľudí za práva nenarodených
Centrom Bratislavy v nedeľu pochodovalo približne 50.000 ľudí z celého Slovenska s cieľom verejne podporiť ochranu života každého človeka od počatia a prijatie súvisiacich legislatívnych zmien. Pochod bol vyvrcholením série podujatí, ktoré sa... Čítať ďalej
22 | 09 | 2019 | TASR


Naozaj videl som tam kultúrnych ľudí, ktorí sa modlili a nie prekrikovali, ktorí boli schopní počúvať a rozmýšľať bez toho, aby si "pomáhali" marihuanou, či nejakou fľašou. Bol to naozaj pekný pohľad a tiež radostné vedomie, že medzi takýchto ľudí môžeme patriť a s nimi zdieľať rovnaké názory na život.

Stretol som tam mnohých veriacich z našich farnosti, zvítal sa s mnohými blízkymi rodinami a tešil sa z radosti všetkých. Ale videl som aj nejaké smutné tváre s provokujucími plagátikmi a heslami typu - žiadate právo na život od počatia a čo naše právo...“ Pokračuje biskup.

Zbadal som aj fotografov, ktorí by radi nafotiť nejakú "pikošku" ako sa "plížiac" dostávali k hlavnému pódiu a pripomenulo mi to časy, kedy v kúte kostolov stáli "sliediči" s diktafónom vo vrecku, čakajúc na kázeň, ktorá by sa politický dala napadnúť.

Vtedy sa tento typ ľudí považoval za štb-áckych "asociálov", no dnes sú to celkom, celkom tolerovaní ľudia, veď je demokracia. Koniec koncov týto ľudia majú svoj život a kresťania si svojim zodpovedným prístupom musia obhájiť svoj štýl života. Len je potrebné vnímať dobu v ktorej žijeme a hlásiť sa k tomu, čomu veríme.

Biskup Milan Chautur: Slovenskí kresťania, rozhodnú o tom, či chcú vidieť ešte kresťanskú budúcnosť detí
21 | 03 | 2019 | Gréckokatolícky biskup vladyka Milan Chautur


Ďakujem všetkým tým, ktorí neľutovali svoj čas a námahu a prišli sa spoločne modliť do Incheby, ale aj pustili sa spoločnou cestou na Národnom pochode za život.

Bola to nádherná nedeľa a treba si ju uchovať v srdci, no netreba si ju dať pokaziť ničím a nikým, lež v spomienkách na ňu budovať kultúru života u nás s mocnou podporou našej Nebeskej Matky“ Uzatvára Vladyka Milan Chautur.