V útoku na Saudskú Arábiu sa našli trosky iránskych bezpilotných lietadiel
22 | 09 | 2019 I Marek Molnár

Saudská Arábia považuje Teherán za útočníka na ropné rafinérie, pretože sa pri útoku použil „iránske zbrane“, uviedol saudský minister zahraničia. Prebieha vyšetrovanie tohto útoku a Rijád diskutuje ako reagovať na tento incident spolu so spojencami.


Saudská Arábia viedla rozhovory so svojimi „spojencami a priateľmi“, aby sa rozhodli, čo robiť po tomto útoku, uviedol saudský minister zahraničia Adel al-Jubeir na tlačovej konferencii v sobotu.

Zatiaľ čo jemenskí povstalci Houthi si pripísali zodpovednosť za útok, Rijád odmietol veriť, že sú za týmto útokom oni. Al-Jubeir prehlásil, že „sú si istí, že útoky neprišli z Jemenu, ale zo severu“.

"Útok bezpilotných lietadiel na ropné rafinérie spoločnosti Aramco, sa uskutočnili s iránskymi zbraňami, a preto za ne zodpovedá Irán," ďalej uviedol minister zahraničia.

Houthi, ktorí si pripísali zodpovednosť za útok zo 14. septembra na zariadenia na spracovanie ropy v Abqaiq a Khurais, ďalej hrozili, že pošlú svoje útočné bezpilotné lietadlá do SAE. Jemenskí povstalci v piatok vyhlásili, že zastavili útoky na Saudskú Arábiu, ale na oplátku očakávajú zastavenie koaličnej demolície kampane.

Je však nepravdepodobné, že by koalícia práve začala masívnu vojenskú operáciu proti „legitímnym vojenským cieľom“ v juhozápadnom Jemene.

Začiatkom tohto týždňa saudská armáda zobrazila trosky iránskych bezpilotných lietadiel a riadených striel, čím vznikol „nepopierateľný“ dôkaz teheránskej podpory pri tomto útoku. Irán odmietol všetky obvinenia, a tvrdil, že „ani samotní Saudovia neveria fikcii iránskeho zapojenia.“

„Spáchajte všetky možné podvody, ak ide o podporu doláru,“ tvrdí Keizer o manipulácii v JP Morgan
Americké úrady si boli vedomé toho, že traja obchodníci z banky JP Morgan manipulovali s drahými kovmi, pričom úmyselne sa „pozerali druhým smerom,“ verí Max Keizer. Čítať ďalej
22 | 09 | 2019 | Marek Molnár