Pomôžeme vám pochopiť 246-stranový program koalície PS+Spolu. Páčiť sa vám to veru nebude
22 | 09 | 2019 I Peter Bachan

Koalícia strán Progresívne Slovensko a Spolu dnes vo Hviezdoslavove pri Bratislave predstavila svoj volebný program "Bod Zlomu", ktorý má dokopy 246 strán. Aby sme Vám, našim čitateľom pomohli zorientovať sa v našej politike, rozhodli sme sa zjednodušiť pre Vás jednotlivé programy politických strán. Potom budete môcť lepšie pochopiť, čo za "skvosty" sa tam nachádzajú. V sérii článkov teraz budeme postupne informovať o jednotlivých častiach tohto programu, ktoré "stoja za to".


K téme čítajte viac:

Beblavý, Truban a Kiska musia po dnešnom fiasku SaS búchať jedno šampanské za druhým
Po dnešnom dni sa mnohým môže oprávnene zdať, že rozkol v strane Sloboda a Solidarita pre ňu bude fatálny. Je to ale naozaj tak? Čítať ďalej
07 | 09 | 2019 | Peter Bachan


Na začiatok si poďme dať rekapituláciu programovej konferencie koalície PS+Spolu.

"Najdôležitejšie je zlomiť chrbticu oligarchii a vrátiť na Slovensko spravodlivosť," povedal Miroslav Beblavý, ktorý je programovým lídrom koalície. V praxi to má znamenať "očistenie polície a prokuratúry.

„Celý program je investičný, ekonomicky zodpovedný, jeho súčasťou sú malé aj zásadné zmeny. Keď zrealizujeme z neho aspoň časť, posunieme sa bližšie k modernému Slovensku,“ povedal šéf Progresívneho Slovenska Michal Truban.

Druhá priorita je sociálny štát s fungujúcim zdravotníctvom a školstvom. "Ak si ľudia musia priplácať za vzdelávanie a zdravotníctvo, sociálny štát nefunguje," dodal Beblavý.

Toľko k rekapitulácii.

Fico smúti: Smrť milovaného člena rodiny
Róbert Fico sa po celý čas v politike prezentoval aj so svojím labradorom Larrym. Verejnosti rád ukazoval, ako s ním behá po hrádzi, ako aportuje, alebo ako sa s ním kúpe. Podľa najnovších informácií však Larry zomrel. Čítať ďalej
22 | 09 | 2019 | Gabriel Matta

A čo program ponúka?

Návrhy opatrení sú dokopy v troch celkoch - dobrý život, bezpečná a spravodlivá krajina, silná ekonomika. Beblavý povedal, že Slovensko potrebuje zlomové zmeny vo všetkých oblastiach, preto je program obsiahly.

Medzitým sa k programu vyjadril pre denník Pravda aj renomovaný politický analytik Ján Baránek. Podľa neho bude dôležitá "hierarchia programových bodov" pri tvorbe novej koalície, ak by boli PS a Spolu súčasťou novej vlády. Čo sa týka dekriminalizácie marihuany, tak tam Baránek vidí "nejaké kompromisy", no pri téme legalizovaných partnerstvách osôb rovnakého pohlavia si dohodu predstaviť nevie.

Tieto informácie ste sa mohli dozvedieť aj vďaka práci novinárov, vďaka spravodajským agentúram, či od redaktorov jednotlivých médií. Predstavíme vám aj vlastný pohľad na tieto "veledielka".

Komentár Jany TELEKI: Trubanov zvrátený model princípov moci, alebo populizmus a senzácie?
02 | 09 | 2019 | Jana Teleki


Teraz je však na čase, aby si verejnosť prečítala znenia niektorých návrhov, bez úpravy. Možno by sa aj patrila celá séria článkov o programoch jednotlivých politických strán, s ktorými pôjdu do parlamentných volieb.

Začnime teda mimoparlamentnou koalíciou Progresívne Slovensko a Spolu, ktorá predstavila svoj program ako prvý hráč v politickom ringu. Keďže väčšina voličov programy ani len nečíta, pomôžeme vám sa v tom chaose pätnástich "Bodov zlomu" koalície PS+Spolu trochu zorientovať

V prvom pokračovaní si prečítate o troch témach z ich programu - "KULTÚRA, CIRKEV, NÁRODNOSTNÉ MENŠINY", "HYBRIDNÉ HROZBY A DEZINFORMÁCIE" a "ZAHRANIČNÉ VECI".

Máte sa na čo tešiť.

Komentár Eduarda Chmelára: Kto má najväčší osoh z Trubanovej kauzy?
Keď včera Denník N zverejnil ďalšie video o skúsenostiach Michala Trubana s drogami, začalo byť hádam aj tým naivnejším jasné, že tu ide o sústredený útok na predsedu PS, z ktorého sa už nevymotá. Čítať ďalej
14 | 08 | 2019 | Eduard Chmelár