Päť dôvodov, prečo vojna s Iránom nebude
22 | 09 | 2019 I Imrich Kovačič
Americký časopis The National Interest v súvislosti s útokmi na ropné spoločnosti v Saudskej Arábii uvádza 5 dôvodov, prečo vojna medzi USA a Iránom nebude.

Aargumentuje prieskumami verejnej mienky v USA. Väčšina demokratických a ani republikánskych voličov vojenské opatrenia proti Iránu nepodporuje. Ďalej pripomína, že prezident Donald Trump sa stále chce vyhnúť vojne a opakovane vyjadril uprednostnenie rokovaní s Iránom.

Za podstatný dôvod amerického postoja považuje National Interest aj fakt, že Biely dom opustil poradca pre národnú bezpečnosť John Bolton, ktorý patril k najsilnejším zástancom útoku na Irán.

Fedor Lukjanov: Hegemón na rázcestí
Komentár Fedora Lukjanova Čítať ďalej
22 | 09 | 2019 | Zuzana Perželová


Ani generalita americkej armády nie je naklonená vojnovému konfliktu s Iránom, pretože vie, že napriek vojenskej prevahe USA by vojna s Iránom nebola jednoduchým konfliktom.

No a posledný argument k tomu, že vojna medzi USA a Iránom nebude je ten, že ani Teherán si neželá vojnu so Spojenými štátmi a dáva prednosť obmedzenej eskalácii napätia. Tým by sa obe krajiny vyhli vojne a výsledok by mohol byť podobný tomu, ako sa v súčasnosti vyvíjajú vzhťahy medzi USA a Severnou Kóreou.

Prečítajte si celý pôvodný článok 5 Reasons Why the Saudi Oil Attacks Won’t Lead to War with Iran