Líder socialistov Chmelár sa nebojí spolupráce s Čínou, zastal sa Ruska aj Iránu
22 | 09 | 2019 I René Skalný
Predseda novovznikajúceho hnutia Socialisti.sk - Eduard Chmelár urobil na slovenské pomery odvážny krok. Pri príležitosti tradičnej oberačky viniča v Galante vyjadril záujem o obchodnú spoluprácu s Čínou.

Vo viniciach pri Galante sa dnes uskutočnil už 10. ročník akcie, na ktorej máte možnosť vidieť s nožnicami a vedrom v ruke robotníkov i manažérov, intelektuálov i diplomatov, vinohradníka z Nebojsy i generálneho riaditeľa Levických mliekarní.

Doteraz som vynechal len minulý rok, keď pršalo. Pravidelne sem chodí aj veľvyslanec Čínskej ľudovej republiky Lin Lin s celou rodinou a zamestnancami ambasády.“ Uvádza Chmelár na svojom Facebookovom profile.



„Okrem priateľských rozhovorov vo vinohrade sme sa venovali aj vážnym politickým témam. Veľvyslanec mi prezradil, že už najbližší piatok predpoludním príde zo Si-anu prvý vlak s tovarom do Dunajskej Stredy, čo označil za historický míľnik slovensko-čínskych obchodných vzťahov.“ Pokračuje Chmelár.

„Je o to cennejší, že niektorí vrcholoví politici stále uprednostňujú vo vzťahu s Pekingom konfrontáciu. Veď čo to je za politiku, keď skritizujete Poľsko, Maďarsko a Čínu za stav ľudských práv, ale Ukrajinu vychválite do nebies a ani slovom sa nedotknete znepokojujúcej banderizácie politickej scény v Kyjeve?

Myslím si, že prvý vlak z Číny, prvá lastovička najväčšieho hospodárskeho projektu 21. storočia, je skvelá správa, lebo v čase, keď sa obchodné vzťahy medzi EÚ a Čínou vo svete zhoršujú pod vplyvom politiky USA, je ekonomická spolupráca tou najlepšou cestou k mieru a porozumeniu.“ Dodáva Chmelár na sociálnej sieti.

CHMELÁR ODOVZDAL PODPISY: S pomocou dobrovoľníkov ich vyzbieral za 6 týždňov!
Šéf strany Socialisti.sk Eduard Chmelár dnes prostredníctvom Facebooku oznámil, že odovzdal na ministerstve vnútra podpisy pre registráciu svojej strany. Čítať ďalej
12 | 09 | 2019 | Peter Bachan


Niektorý z jeho fanúšikov, toto gesto Chmelárovi vyčítal najmä vo vzťahu Číny k ľudským právam. Ten sa ale nenechal zaskočiť;

Už som o tom hovoril veľakrát: krajina, ktorá si nevie rady s 30 tisícmi chudobných by nemala príliš poučovať štát, ktorý vyviedol z pásma chudoby pol miliardy ľudí.

Lebo aj sociálne práva sú ľudské práva. A ak vychvaľujeme Ukrajinu, ktorá svojich ľudí zbedačuje a karháme Čínu, ktorá im výrazne zlepšila kvalitu života, je to neadekvátne.

Zdroj: Facebook / E. Chmelár


Rovnako ako keď kydáme na Rusko, ale jeden z najtyranskejších režimov sveta, Saudskú Arábiu, považujeme za spojenca. Mali by sme používať rovnaký meter na všetkých. Ale predovšetkým by sme si mali uvedomiť, že Čína, Irán alebo Afganistan nikdy nebudú ako my.

Mali by sme to konečne rešpektovať. Naším štátnym záujmom je mať priateľské vzťahy s každým, kto chce byť priateľom Slovenska.Uzatvára predseda hnutia.