KULTÚRA PODĽA PROGRESÍVCOV: Program "nových politikov" je len zbierkou prázdnych floskúl a predzvesťou kultúrnych konfliktov
22 | 09 | 2019 I Peter Bachan

Volebný program „Bod Zlomu“, ktorý má dokopy 246 strán, včera predstavila koalícia strán Progresívne Slovensko a Spolu-OD. Keďže málokto číta volebné programy jednotlivých strán, pokúsime sa Vám ich postupne ako-tak priblížiť.


K téme čítajte viac:

Pomôžeme vám pochopiť 246-stranový program koalície PS+Spolu. Páčiť sa vám to veru nebude
Koalícia strán Progresívne Slovensko a Spolu dnes vo Hviezdoslavove pri Bratislave predstavila svoj volebný program "Bod Zlomu", ktorý má dokopy 246 strán. Aby sme Vám, našim čitateľom pomohli zorientovať sa v našej politike, rozhodli sme sa... Čítať ďalej
22 | 09 | 2019 | Peter Bachan


"Chceme uskutočniť zásadnú reformu štátom a samosprávami spravovanej kultúrnej infraštruktúry, ktorá prestane byť priamo zriaďovaná štátom a bude fungovať v osobitnom verejnoprávnom modeli, ktorý umožní efektívnejšie financovanie, spravovanie verejného majetku a plnenie verejnoprospešných úloh," uvádza sa v programe "Bod zlomu".

Chcú teda preniesť právomoci týchto inštitúcii štátu a samospráv na "verejnosť", ktorá má umožniť efektívnejšie fungovanie? Tieto návrhy nie sú podložené žiadnymi číslami či dátami, čo by teda v prípadoch zmien financovania malo byť na mieste, hlavne v tak rozsiahlom programe.

Ďalšia vec. Nikto sa neháda o tom, že je potrebná "revízia hmotnej infraštruktúry a prispôsobenie jej fungovania digitálnej dobe", ako sa tam ďalej uvádza. Treba si však uvedomiť, že tak komplexná reforma celej kultúrnej sféry na Slovensku sa nedá zvládnuť za jedno či dve volebné obdobia, resp. len zmenou legislatívy cez parlament. Je to dlhotrvajúci proces, ktorý sa v prvom rade musí naštartovať diskusiou s odborníkmi, priamymi účastníkmi a budovateľmi kultúry na Slovensku, nie hneď "z fleku" zmenou legislatívy.

V programe narazíme aj na ďalšiu úplne zbytočne prekomplikovanú vetu - "Zabezpečíme úzku a efektívnu koordináciu aktivít týkajúcich sa kultúry ako prierezovej témy Úradom vlády SR". Žeby sa domnievali, že na kultúrnom podujatí bez účasti premiéra, či iného zástupcu vlády by sa asi nemalo tlieskať?

Čo to ale pre bežného človeka znamená? Vyššia miera spolupráce Úradu vlády pri organizácii podujatí inými inštitúciami je ľuďom vo všeobecnosti ukradnutá, keďže majú omnoho dôležitejšie, niekedy až existenčné problémy.

Idiokracia z dielne Progresívneho Slovenska
Progresívci dnes rozpútali búrku v pohári vody svojim najnovším videom. Miško Truban vystupuje opäť v hlavnej úlohe. Čítať ďalej
20 | 09 | 2019 | René Skalný


"Posilníme nezávislé, predvídateľné, stabilné a viaczdrojové financovanie médií verejnej služby (RTVS), zvýšime objem zdrojov so zameraním najmä na podporu investigatívnej žurnalistiky".

Nerád sa opakujem, ale ak už si dá skupina ľudí takú námahu, aby pripravila 246-stranový program, mohla by uviesť aspoň približné čísla, resp. detailnejšie vysvetlenie, ako zabezpečia viac financií pre RTVS? Budú sa opäť zvyšovať koncesionárske poplatky, alebo sa zavedú nebodaj vyššie dane? To by sa už ale voličom tak ľahko nevysvetľovalo, že?

"Zavedieme pravidlá zabraňujúce vzniku dominantného postavenia v mediálnej sfére jednou skupinou konečných užívateľov s prihliadnutím na digitálne médiá."

Na Slovensku nie je práve akosi veľa mediálnych gigantov, okrem nemeckého Ringieru, sú tu len dvaja hráči, ktorí sú "preslávení" ich mediálnymi "impériami" - Penta a ESET.

Vyššie uvedená veta teda môže pokojne byť aj pľuvancom Haščákovi priamo do tváre, pravdaže napísaná korektne, no predsa s podprahovým posolstvom. Naopak, ESET sa bude zrejme pasovať za vlastníka absolútnej pravdy a tak nám budú spravodajské témy určovať ich lokaji.

"Vytvoríme špeciálny grantový a štipendijný program pre nezávislú žurnalistiku (investigatíva, reportážna žurnalistika, mediálne vzdelávacie programy). Znemožníme neodôvodnené žaloby na novinárov a novinárky, vydavateľov a investigatívne mimovládne organizácie cez tzv. osobitnú podmienku konania, kde súd najprv preskúma spôsobenie ujmy a iba v prípade zistenia závažnej ujmy ďalej koná. Zaradíme novinárov a novinárky do kategórie chránených osôb v Trestnom zákone, aby boli útoky na nich posudzované prísnejšie."

Ak sa nad tým zamyslíme, tak z toho vychádza jediné - priamy tok peňazí od vlády, resp. štátu pre novinárov, ktorých budeme ešte k tomu nadštandardne chrániť. Zaujímalo by ma, čo by v takom prípade robili, ak by sa tieto "opatrenia" zaviedli a v plnom práve ich začali využívať ľudia, ako napr. všeobecne známy Martin Daňo. Bude sa zase kádrovať, kto je novinár a kto nie, a podľa čoho ih budú rozdeľovať?

Niektorí tvrdia, že je YouTuber, niektorí zas, že je investigatívny novinár, pre ďalších je bláznom. Je na každého posúdení, čo si o Daňovi myslí, no mimo "Kočnerovín" a všetkého spojeného okolo jeho osoby je Daňo práve tým, ktorý bol v minulosti jedným z najviac šikanovaných a perzekvovaných osôb štátom práve kvôli svojej práci. Každá minca má dve strany.

FICO PRIPOMENUL, KTO JE "ŠÉF": Sociálne balíčky vymenil za opozičné návrhy, prezentuje ich za vlastné
Zatiaľ čo poslanec Robert Fico rozprával o "sociálnej žne" a o tom, ako sa Slovensku darí, národ si zapamätal z jeho rozprávania len jedno - že ho každý oslovuje "šéfom". Čítať ďalej
20 | 09 | 2019 | Peter Bachan


"Podporíme vysielanie anglických programov so slovenskými titulkami v RTVS."

Ak by sa vybrali cestou ako v Českej Televízii, teda ak by na STV1 vysielali napríklad britské seriály ako Black Books, IT Crowd či Red Dwarf (Červený trpaslík) v originále s titulkami, tak to osobne považujem za správny krok. Mladí ľudia už dnes pracujú s Angličtinou na dennej báze a na škodu by to nebolo, práve naopak.

Treba si však uvedomiť, že aj pri týchto programoch by musela byť zachovaná určitá nestranná línia, ktorá by sa takpovediac neuberala jedným, tým nesprávnym smerom. Dnes už technológie umožňujú dokonca vysielať aj dvojjazyčne a voľba je na divákovi, nepotrebuje k tomu politické rozhodnutie, či nebodaj povolenie.

"Prijmeme legislatívu, ktorá umožní financovanie kultúry zo súkromných zdrojov prostredníctvom sponzorských zmlúv (možnosť zahrnutia do nákladov, daňové úľavy). Zvážime vytvorenie systému daňových úľav pri súkromných investíciách do kultúrnej infraštruktúry (princíp „vratiek“, podobný ako pri audiovízii)."

Pri tomto bode je opäť na mieste širšia diskusia a viac detailov, konkrétností. Úmysel koalície PS+Spolu, aby mohli aj občania podporiť kultúru na Slovensku, je chvályhodný, treba však najprv vymyslieť systém, aby sa toho nedalo zneužívať.

"Prehodnotíme a zreformujeme súčasný model fungovania umeleckých fondov (Literárny fond, Hudobný fond, Výtvarný fond), ktoré vyberajú 2 % z autorských zmlúv s cieľom zvýšiť transparentnosť a efektivitu nástrojov určených na podporu tvorby."

Opäť sú to len všeobecné formulky, ktoré omieľajú tradiční aj netradiční, starí aj noví politici, už roky. Chýbajú konkrétne kroky a riešenia.

Slušné Slovensko vyhasína, protesty za "novú a dôveryhodnú" vládu sú už len riedky predvolebný odvar
"Apolitická" organizácia Za slušné Slovensko dnes organizuje ďalšiu "vlnu" protestov vo viacerých mestách na Slovensku. Keď si však človek pozorne prečíta, za čo sa vlastne (stále) protestuje, ostáva mu rozum stáť. Čítať ďalej
20 | 09 | 2019 | Peter Bachan


"Koalícia PS+Spolu chce zaradiť kreatívny priemysel "medzi priority hospodárskeho rozvoja Slovenska a vytvoríme prierezovú politiku jeho podpory, zahŕňajúcu viaceré oblasti štátnej správy."

V preklade to znamená, že eurofondy v novom programovacom období pôjdu do rozvoja "existujúcej infraštruktúry kreatívneho priemyslu" a napríklad tiež "rámcových opatrení pre rozvoj sektora", čo v programe definujú ako "podpora exportu a internacionalizácie, podpora činnosti profesných a odborných asociácií a združení".

Mimovládky už teraz búchajú šampanské, že "budú lóve". Len aby sa náhodou nestalo, že na konci dňa ostanú zaskočení, keď to nedopadne podľa ich predstáv a budú sa musieť ísť sťažovať práve tam, odkiaľ očakávali pomocnú ruku. Všetci dobre vieme, ako sa dajú "čerpať" eurofondy, ale potom, keď ho treba doložiť doklady, to už býva väčšinou problém.

"Chceme, aby sa kultúra a mediálna výchova stali súčasťou vzdelávacieho systému vo všetkých jeho stupňoch, preto bude kultúrne a mediálne vzdelávanie jednou z priorít reformy školstva."

Školstvo a vzdelávanie je samostatnou kapitolou v programe koalície PS+Spolu. Tu sa v súvislosti objavuje len jediný bod, ktorý priam srší originalitou.

"Zavedieme Kultúrny pas – voucher, ktorý dostane každý 15-ročný občan a občianka pri preberaní občianskeho preukazu v hodnote 100 až 500 eur a môže ho použiť výhradne na kultúrne účely (divadlo, galérie, múzeá, koncerty, knihy). Zvážime zavedenie podobného programu aj pre dôchodcov a dôchodkyne," píše sa v programe.

Pokiaľ je tento nápad prepojenia kultúry a školstva zatiaľ jediným, ktorý ich napadol, tak to je viac než poľutovaniahodné.

Existuje veľa iných spôsobov, ako podporiť záujem mladých o kultúru, než "voucherom", ktorý väčšine študentov buď zapadne prachom na poličke, alebo si ich budú vzájomne zamieňať za skutočné peniaze či predmety, keďže návštevu galérie či divadla má pre nich menšiu hodnotu, než pár desiatok eur, ktoré by z výmeny poukazu získali. Veru, excelentný nápad. Aj na to nakoniec nájdu riešenie - zriadia kontrolný úrad, ktorý by mal takýmto praktikám zabrániť.

Fedor Lukjanov: Hegemón na rázcestí
Komentár Fedora Lukjanova Čítať ďalej
22 | 09 | 2019 | Zuzana Perželová


Súčasťou kultúry sú pravdaže aj pamiatky, tie sú zhrnuté v programe koalície PS+Spolu do dvoch bodov.

"Prepojíme ochranu pamiatok so živou kultúrou a komunitami (pri ochrane pamiatok bude primárny nový účel ich využívania), vytvoríme legislatívne nástroje, ktoré zabezpečia priorizáciu s dôrazom na ochranu pamiatky."

Ak by to malo fungovať na princípe "Nitra-Hattas-Hidepark", tak v tom prípade, ako rád hovorí predseda Národnej rady Andrej Danko, "Boh ochraňuj Slovensko".

Ak vás zaujíma príbeh terajšieho primátora Nitry Hattasa, čítajte viac:

Jana Teleki: Vzťah k zákonom Hattas v Nitre nikdy nemal. Hidepark je registrovaný ako čierna stavba
Keď som 20.5.2019 publikovala komentár k primátorovi Hattasovi, nepredpokladala som búrlivú diskusiu, ktorú text vyvolá. Čítať ďalej
12 | 06 | 2019 | Jana TELEKI


"Vytvoríme finančný nástroj, podporujúci investície do opráv kultúrnych pamiatok zo súkromných zdrojov v prípade, že pamiatka slúži na kultúrne a komunitné účely (napr. percentuálne vratky z investovanej sumy)."

Tento nápad je asi tým najlepším, ktorý sa zatiaľ v tejto časti programu nachádza. Dnes síce môžete podporiť opravy hradov či zámkov, štát vám za to ale neponúkne adekvátnu satisfakciu. V prípade povedzme daňových úľav by malo omnoho viac ľudí záujem investovať do rekonštrukcií pamiatok a historických budov. Ale keď všetko pôjde cestou daňových úľav, bude obtiažne naplniť daňové príjmy.

Z programu PS+Spolu vyplýva, že podľa nich "zahraničná prezentácia Slovenska a kultúrna diplomacia je výrazne zastaralá". Ak vám už teraz blikajú kontrolky na červeno, nie ste vôbec na omyle, veď čítajte ďalej.

"Prostredníctvom rôznych typov kultúrnych a spoločenských tém a projektov vytvoríme nový program kultúrnej diplomacie, ktorá bude koncepčne pracovať s bilaterálnymi a multilaterálnymi vzťahmi Slovenska v zahraničí, nadväzovať na spoločné či problematické témy a vytvárať nový typ vzťahov zameraných na väčšiu kultúrnu otvorenosť a riešenie kultúrnych konfliktov."

Všetci dobre vieme, že za všeobecnými a na prvý pohľad neškodnými frázami, akou je aj táto, sa skrýva niečo omnoho horšie - nie postupné približovanie sa k Západu životnou úrovňou, ale skôr preberanie tých najhorších možných praktík či rozhodnutí, akou je aj napríklad imigračná politika niektorých západných štátov. S tým súvisí aj možné vytláčanie istých názorových skupín do izolácie. A tak budeme možno sláviť aj Deň vďakyvzdania a na Veľkú noc pôjde prezidentka do záhrady schovávať vajíčka. Predstava, že by nám na Veľkú noc niekto vyšibal a oblial prezidentku, je v podaní progresívnych neoliberálov asi nepredstaviteľná.

Toto naozaj chceme my, Slováci? Alebo to chcú tí, ktorí si želali takúto peknú formuláciu tak nebezpečnej myšlienky?

Ďalším bodom programu je jednotná koncepcia a značka prezentácie Slovenska v zahraničí - Slovak Institute, "ktorá bude zahŕňať vyňatie kultúrnych inštitútov spod ministerstva zahraničných vecí v dnešnej podobe".

"Pod touto značkou vytvoríme samostatnú verejnoprávnu inštitúciu (štátnu agentúru) so správnou radou, v ktorej budú zastúpené rezorty zahraničia a kultúry a experti a osobnosti kultúrneho života. Kultúrnou a diplomatickou misiou tejto inštitúcie bude koordinovaná prezentácia Slovenska v zahraničí, medzinárodný kultúrny networking, branding Slovenska."

Tento bod v zásade nie je v ničom sporný, len si opäť treba uvedomiť, kto to hovorí, aké názory a hodnoty zastávajú a za čo sa budú zasadzovať.  Už to neznie tak ružovo, že?

Zvyšné dva body v kultúre sa týkajú vzťahu cirkev-štát a národnostných menšín, no to sú obšírnejšie témy na samostatnú a hlavne odbornejšiu diskusiu.

Nabudúce: "HYBRIDNÉ HROZBY A DEZINFORMÁCIE"

Truban okúsil, čo je to slovenská politika, a sype si "biely popol" na hlavu. Kauza drog ešte nekončí
Včera sa objavili informácie o tom, ako mal predseda Progresívneho Slovenska Michal Truban uverejniť ešte v roku 2007 príspevok na portáli blackhole.sk, kde sa malo spomínať, že ho čaká ešte predaj "5 gramov bieleho". O čom to... Čítať ďalej
10 | 08 | 2019 | Peter Bachan