Venezuelská vláda zverejnila video, na ktorom sa má Guaidó stretávať s údajnými narkobarónmi.
21 | 09 | 2019 I René Skalný

V piatok venezuelský minister komunikácie a informácií Jorge Rodriguez publikoval video, ktoré má byť podľa jeho slov dôkazom, že opozičný líder Juan Guaidó má väzby na kolumbijských politikov a narkobarónov.



Západom podporovaný politik sa na záberoch objaví spolu s členmi zločineckého syndikátu Los Rastrojos a príslušníkmi paramilitantnej skupiny počas svojej februárovej cesty do Kolumbie. Usmiaty Guaidó na zázname pózuje s údajnými členmi kartelu, neskôr sa spolu v jednom aute vezú k helikoptére. Rodriguez vyhlásil, že kartel zabezpečoval Guaidovu cestu, vrátane jeho stretnutia s kolumbijskou vládou, ktorá ho otvorene podporuje.


Istá kolumbijská mimovládka fotografie opozičného lidra v spoločnosti údajných mafiánov zverejnila už dávnejšie. Podobné zábery sa teraz objavili aj vo Venezuele. Počas piatkového brífingu Rodriguez zverejnil ďalšiu dávku materiálov, na ktorých sa Guaidó priateľsky objíma s viacerými neformálne oblečenými mužmi, ktorých venezuelská vláda identifikovala ako členov syndikátu Los Rastrojos.


Medzi mužmi na fotografiách sa spolu s Guaidóom objavuje Ivan Posso Pedrozo, známy tiež ako „Nandito“ - boss kartelu zodpovedný za logistiku a financie. Ten bol zajatý venezuelskými orgánmi na hraniciach s Kolumbiou v septembri.


Venezuelská vláda zverejnila video z výsluchu, na ktorom sa Pedrozo priznáva k zabezpečovaniu Guaidovej cesty cez Kolumbiu. Členovia gangu plánovali vyvolať nepokoje na hraniciach, aby odpútali pozornosť pri presune Guaidóa cez hranice. Uvádza Rodriguez. Minister tiež vyhlásil, že kartel spomínané materiály vyhotovil ako „poistku“, aby v prípade volebného úspechu mohli politika vydierať.


Guaidó odmietol akékoľvek spojenie so syndikátom a tvrdí, že členovia gangu boli medzi tisíckami ľudí, s ktorými si na hraničnom priechode spravil selfie. Neskôr Rodriguezove tvrdenia označil ako „fake news“, ktoré vláda rozširuje len aby ho zdiskreditovala.


Pripomíname, že Guaido sa v januári vyhlásil za dočasného prezidenta krajiny, čím spochybnil úradujúceho prezidenta Nicolasa Madura. Guaidov nárok čoskoro uznali Spojené štáty a ich spojenci v Európe ako aj v Južnej Amerike, vrátane susedných štátov - Kolumbie a Brazílie. Krajiny ako Čína, Rusko, Irán a Turecko aj naďalej uznávajú Nicolasa Madura ako legitímneho vodcu Venezuely. Guaidó a jeho stúpenci už viackrát vyzvali ozbrojené sily a políciu na zvrhnutie Madura, avšak tí zostávajú lojálny súčasnej vláde.