Danko sa zúčastní euro-ázijského samitu v Kazachstane
21 | 09 | 2019 I SITA

Predseda Národnej rady Slovenskej republiky Andrej Danko sa zúčastní euro-ázijského samitu, ktorý sa uskutoční v Kazašskej republike 22. až 24. septembra tohto roku. Ústrednou témou 4. samitu predsedov parlamentov euro-ázijských štátov je „Väčšia Eurázia: Dialóg. Dôvera. Partnerstvo“. Agentúru SITA o tom informoval hovorca predsedu parlamentu Tomáš Kostelník.


Účastníci na rokovaniach predstavia svoju víziu a tiež spôsoby, ako trvalo zabezpečiť udržateľný rozvoj euro-ázijského priestoru. Cieľom fóra, ktorého sa šéf parlamentu Andrej Danko zúčastní, bude „participovať na budovaní základov spoločnej prosperity v spomínanom regióne", uviedol v tlačovej správe Kostelník.

Spolu s kolegami z iných parlamentov, ako aj medzinárodných a medziparlamentných delegácií, budú mať účastníci na stole témy týkajúce sa kultúrnej výmeny, hospodárstva, turizmu a tiež obchodu. „Teším sa na tento samit, ktorý jednoznačne prispeje k zintenzívneniu dialógu a rozbehnutiu ekonomickej spolupráce na euro-ázijskom kontinente. Pri rozvoji obchodu s ďalšími potenciálnymi partnermi by Slovensko nemalo chýbať,“ povedal Andrej Danko.

Okrem Národnej rady Slovenskej republiky bude mať na samite zastúpenie aj ďalších 60 parlamentov. Medzi inými potvrdili svoju účasť aj predseda maďarského parlamentu, zástupcovia Rakúska, Bulharska, Číny, Chorvátska, Francúzska, Nemecka, Talianska, Japonska, Slovinska, Kórejskej republiky, Lotyšska, či Ruska. Na rokovaniach v Nur-Sultane sa zúčastnia aj predstavitelia 16 medzinárodných organizácií. Celkovo sa na podujatí očakáva viac ako 1 300 účastníkov.

Šéf parlamentu spojí cestu na samit aj s bilaterálnymi rokovaniami s tamojšími poprednými predstaviteľmi. Kazachstan je podľa jeho slov kľúčovým štátom regiónu Strednej Ázie a má významný vplyv na politický aj hospodársky vývoj v regióne. „Veľmi si cením rozhodnutie kazašskej strany otvoriť tento rok v Bratislave veľvyslanectvo. Vnímam to ako veľký krok, keďže to bude prvý štát Strednej Ázie, ktorý bude mať na Slovensku svoje diplomatické zázemie,“ povedal predseda národnej rady.