Volzová mala v roku 1997 informáciu, že jej hrozí nebezpečenstvo
20 | 09 | 2019 I SITA

Pavol R. sa vystatoval, že na Slovensku je ľahké zbaviť sa niekoho za 2 000 mariek a chcel, aby som odišla zo Slovenska. Vo svojej výpovedi to pred senátom Okresného súdu Bratislava II uviedla Silvia Volzová (v súčasnosti Silvia Klaus), ktorá vypovedá ako svedkyňa v kauze údajnej prípravy jej vraždy.


Volzová sa podľa vlastných slov s Pavlom R. zoznámila v roku 1994 prostredníctvom jeho vtedajšej manželky. Keď spolu založili televíziu, Pavol R. sa stal jej generálnym riaditeľom, keďže mal z fungovaním televízneho prostredia väčšie skúsenosti. Neskôr sa však ich vzťahy zhoršili a Pavol R. s ňou prestal komunikovať. Volzová spomína, že okolo roku 1997 dostala informáciu, že jej hrozí nebezpečenstvo. Napríklad pod oknami jej bytu "postávali čudné autá".

"Niekedy som sa ani neodvážila odísť z domu," povedala s tým, že z tohto dôvodu urobila pred rakúskym notárom vyhlásenie, že akýkoľvek prevod vlastníckych práv v spoločnosti Markíza Slovakia, ktorý by sa v tej dobe uskutočnil, by sa uskutočnil pod nátlakom. Volzová mala vtedy v spoločnosti 50% podiel. V tejto súvislosti povedala, že Pavol R. pravdepodobne chcel získať stopercentný podiel v Markíze Slovakia, aby ju mohol predať spoločnosti CME. To, že jej hrozí nebezpečenstvo, jej údajne tlmočil aj podnikateľ Marian K.

Právny zástupca Volzovej Roman Kvasnica sa v priebehu pojednávania sťažoval, že obžalovaný Pavol R. smerom k svedkyni posunkuje, keď sa ona na neho pozrie. "Považujem to až za zastrašovanie," povedal. Súd sa s tým stotožnil a Pavla R. napomenul.

V kauze údajnej prípravy vraždy Silvie Volzovej čelí obžalobe jej bývalý obchodný partner, exriaditeľ TV Markíza Pavol R. V prípade sú obžalovaní aj odsúdení príslušníci podsvetia Mikuláš Černák, Miloš Kaštan a Róbert Lališ. Pojednávanie sa uskutočňuje za sprísnených bezpečnostných podmienok v bratislavskom Ústave na výkon väzby a trestu odňatia slobody.

Pavol R. obvinenie odmieta. Vo svojej výpovedi pred súdom v máji pripomenul, že akúkoľvek zmenu vo vlastníckej štruktúre spoločnosti Markíza Slovakia, ktorú v roku 1997 spoluvlastnil s Volzovou, musela odobriť licenčná rada. Ak by, ako sa tvrdí v obžalobe, Volzovú niekto prinútil prepísať na neho jej podiel a následne by ju zlikvidoval, rada by ju nemohla vypočuť. To totiž podľa neho prikazoval zákon. V tom prípade by spoločnosť mohla prísť o vysielaciu licenciu. Týmto je podľa neho vyvrátený argument obžaloby, že by z jej smrti mal finančný prospech. "To nemá žiadnu logiku, to by som musel byť psychicky chorý," skonštatoval.