Karel Gott boj so zákernou leukémiou: Liečba bude stáť státisíce EUR!
20 | 09 | 2019 I Ján Prokop

Karel Gott už niekoľko mesiacov zvádza boj s leukémiou. Choroba sa síce lieči ťažko, vyliečiť sa ale v niektorých prípadoch za použitie správnych postupov dá. A pre tých sa bude musieť rozhodnúť aj populárny český spevák, ktorému môže pomôcť nová prelomová liečba.


"Zhruba pred rokom a pol sa u mňa objavila porucha krvotvorby v podobe myelodysplastického syndrómu," uviedol pred niekoľkými dňami Karel Gott a doplnil, že aj cez niekoľko druhov liečby prešlo toto ochorenie v uplynulých mesiacoch v akútnej leukémii.

"Podstupujem ambulantnú liečbu a dochádzam do nemocnice na kontroly, v rámci ktorých lekári sledujú môj celkový zdravotný stav," dodal Gott na facebooku.

Ako vážny je jeho stav je predmetom špekulácií, ktoré si lekári bez podrobnej dokumentácie netrúfajú komentovať. Napriek tomu, že spevák priznal viacero druhej liečby má ale stále možnosti, ktoré by mu mohli pomôcť.

Jednou z nich je sľubne vyzerajúca biologická liečba, s ktorou majú skúsenosti predovšetkým v USA. Práve tu totiž prvýkrát vstúpil na trh liek Kymriah, ktorý dokáže upraviť imunitné bunky pacienta tak, aby s agresívnou formou choroby dokázali samy lepšie bojovať.

Americký Úrad pre kontrolu potravín a liečiv označil uvedenie lieku na trh za historický krok a aj experti z iných kútov sveta ho považujú za prelomový. Liek sa následne dostal aj na európsky trh a majú s ním skúsenosti aj českí pacienti.

Problémom je len cena, ktorá ale Gotta pravdepodobne trápiť nemusí, Napriek tomu bu terapia jedného pacienta liekom Kymriah od švajčiarskej firmy Novartis stáť takmer 310-tisíc eur.

Liek sa totiž pripravuje pacientom na mieru. Lekári z ich krvných buniek oddelili biele krvinky, ktoré sa preprogramujú tak, aby vyhľadávali a zabíjali rakovinu. 83 percent pacientov sa vyliečilo počas prvých troch mesiacov užívania.

Karel Gott je na tom po zdravotnej stránke zjavne zle! Ruší všetky návštevy: Čo sa stalo?
Stav chorého speváka Karla Gotta sa môže zmeniť zo dňa na deň, čo dobre vedia aj priatelia, ktorí od neho dostali pozvanie na Bertramku. Na prijatie si teda budú musieť nejaký čas počkať, keďže Majstrovi sa podľa všetkého... Čítať ďalej
17 | 09 | 2019 | Ján Prokop