AKTUÁLNE: Trumpova administratíva oslobodila viac ako 400 čínskych výrobkov od dodatočných ciel
20 | 09 | 2019 I Marek Molnár

USA dočasne oslobodzuje približne 400 druhov čínskych výrobkov od dodatočných ciel, ktoré boli zavedené administratívou prezidenta Donalda Trumpa. Zoznam obsahuje napríklad kávové filtre, tácky alebo plastové slamky.


Výrobky, ktoré majú byť vylúčené z 25-percentného cla, sú uvedené v oznámení, ktoré má zverejniť Úrad pre obchodné zastúpenie USA v piatok vo Federálnom registri.

Predbežne zverejnené dokumenty uvádzajú, že krok k oslobodeniu tovaru od dodatočných ciel vyplýva z približne 1 100 žiadostí o vylúčenie, podaných americkými spoločnosťami v posledných niekoľkých mesiacoch.

Oslobodenie zahŕňa 437 druhov výrobkov, pričom to sú predmety každodennej potreby, ako plastové slamky, vodítka pre psov, kávové filtre, ale aj laminátové podlahové panely, predajné automaty a niektoré elektrické skateboardy a kolobežky. Dokonca osvetlenie pre vianočné stromčeky vyrobené v Číne, budú taktiež oslobodené, a to ešte pred Vianocami.

Všetky výrobky sú súčasťou čínskeho tovaru v hodnote 250 miliárd dolárov, ktorý minulý rok zaviedla administratíva prezidenta Donalda Trumpa. Zatiaľ čo niektoré clá sa majú zrušiť do tohto roku, niektoré z nich sa zrušia až neskôr, a to v auguste 2020.

Tento krok vyplýva taktiež z rozhodnutia čínskeho ministerstva financií oslobodiť minulý týždeň 16 amerických produktov z čínskych colných sadzieb. V nadväznosti na toto gesto Trump odložil implementáciu posledného kola taríf na čínsky tovar o dva týždne.

Dve najväčšie ekonomiky sveta sa už viac ako rok zaoberajú colnou vojnou, pričom obe strany sa striedajú pri zvyšovaní ciel. Oba štáty sa pripravujú na stretnutie vo Washingtone v októbri na ďalšie kolo rozhovorov, ktoré sa týkajú ich prebiehajúcich obchodných a colných sporov.

Európa je pripravená uvaliť odvetné clá na americký tovar, prehlásil francúzsky minister financií
Európa je pripravená budúci rok uvaliť odvetné clá na americký tovar, uviedol francúzsky minister financií Bruno Le Maire. Tieto odvetné clá budú výsledkom dlhodobého sporu medzi výrobcami lietadiel Airbus a Boeing. Čítať ďalej
19 | 09 | 2019 | Marek Molnár