Sulík ide robiť čistky v SaS-ke? Prekáža mu Galko a jeho krídlo
18 | 09 | 2019 I Imrich Kovačič

Sulík síce sľuboval, že nebude robiť čistky, no po necelých dvoch týždňoch sa situácia zmenila.


Líder SaS Richard Sulík si dal na mimoriadnom
AKTUALIZOVANÉ: SaS povedie do volieb Richard Sulík, rozhodli o tom straníci na mimoriadnom kongrese
Richarda Sulíka zvolili na sobotňajšom mimoriadnom kongrese strany Sloboda a Solidarita (SaS) vo Zvolene opätovne za jeho predsedu. Sulíkovi ako jedinému kandidátovi, dalo hlas 135 členov strany. Na kongrese sa zúčastnilo 145 z 213 členov... Čítať ďalej
07 | 09 | 2019 | Peter Bachan / TASR
potvrdiť funkciu predsedu strany. Následne však asi 120 členov SaS spísalo výzvu na odchod všetkých členov Republikovej rady, keďže rada bude rozhodovať napríklad aj o podobe volebnej kandidátky. Medzi signatármi tejto výzvy boli aj súčasní poslanci Jana Kiššová, Ľubomír Galko, Natália Blahová či Jozef Rajtár, ktorí Sulíka za mimoriadny kongres kritizovali. Keďže na kongrese ich hlasy neobstáli, ohlásili vznik platformy Demokratické jadro SaS. Kongres nepovažujú za legitímny, pretože Sulíkovo funkčné obdobie bolo až do roku 2020.

Poslanec z klubu SaS Peter Osuský pre SME potvrdil, že členov rady teraz vyzvali, aby odstúpili preto, aby sa mohli čo najskôr konať nové vnútrostranícke voľby. Skupine okolo Kiššovej a Galka vyčíta, že kritikou Sulíkovho kongresu nerešpektovala stanovy, podľa ktorých mal právo mimoriadny kongres zvolať. "Ak sa ľudia, ktorí sú významnými predstaviteľmi strany, takto postavia k stanovám a k účasti vyše 140 ľudí na kongrese, je to niečo, čo môže oprávnene vzbudiť nedôveru," vysvetľuje Osuský.



Sulík potláča vzburu vo vlastnej strane mimoriadnym kongresom. Bol by Galko lepším predsedom?
Richard Sulík v pondelok zvolal mimoriadny kongres SaS cez médiá, nevedela o tom ani republiková rada. SaS-ku teda v septembri čaká voľba predsedu strany, no nikto iný ako Sulík sa do toho zatiaľ nehrnie. Čítať ďalej
07 | 08 | 2019 | Peter Bachan


Richard Sulík sa k výzve vyjadril stručne. "Nie, nie je to moja iniciatíva a viac sa k vnútrostraníckym záležitostiam nebudem vyjadrovať," odkázal. Galko výzvu komentovať nechcel. "Je mi ľúto, ale toto pokladám za výsostne interné stranícke záležitosti," povedal.

Otvorený rozkol v strane vznikol, keď Sulík zvolal snem na 7. septembra. Odôvodnil to tým, že v strane sa množili úvahy o zmene lídra. Narážal na vyjadrenia niektorých členov, ktorí kritizovali jeho štýl vedenia či spôsob vyjadrovania. O kandidatúre na predsedu uvažoval podpredseda Galko, na kongrese však Sulík kandidoval ako jediný.

Podobne aj v roku 2016, keď proti nemu plánoval v straníckych voľbách kandidovať poslanec Jozef Mihál, Sulík posunul termín kongresu na skorší čas a Mihál nakoniec nekandidoval.

NOVÝ PRIESKUM: Sme rodina tesne nad hranicou zvoliteľnosti, Kotlebovci a Progresívci sú zarovno
TV JOJ včera zverejnila exkluzívny prieskum od agentúry Polis. Výsledky vás zrejme prekvapia. Čítať ďalej
13 | 09 | 2019 | Peter Bachan




V septembrovom prieskume agentúry AKO síce SaS získala deväť percent, no už niekoľko posledných mesiacov jej prieskumy dávali len okolo sedem percent. V posledných voľbách získala 12,1 percenta.