Súhrn noviel zákonov posunutých do 2. čítania z 18. septembra
18 | 09 | 2019 I SITA

Parlament dnes posunul do druhého čítania dve novely zákona z dielne poslancov Smeru-SD. Marián Kéry a Martin Nemky chcú, aby sa údaje o zamestnaní kandidátov na kandidačnej listine nezneužívali na propagáciu.


Cieľom novely zákona o podmienkach výkonu volebného práva je zabezpečiť, aby údaje o zamestnaní kandidátov na kandidačnej listine aj na hlasovacom lístku boli skutočne údajmi o ich zamestnaní a aby sa tento priestor nezneužíval na propagáciu občianskych združení, prípadne iných právnických osôb.

Predkladatelia tým chcú tiež dosiahnuť to, aby tento údaj nebol používaný na identifikáciu príslušnosti kandidáta k hnutiu, konkrétnej občianskej iniciatíve či združeniu. „Kandidát má samozrejme právo hlásiť sa k rôznym občianskym aktivitám a vyjadriť svoju náklonnosť k hnutiu, avšak to všetko v rámci volebnej kampane a v rámci vysvetľovania svojich vlastných programov a cieľov,“ približujú predkladatelia.

V druhom čítaní je aj novela zákona o súdnych poplatkoch a poplatok za výpis z registra trestov. Predkladatelia za vládny Smer-SD Juraj Blanár a Robert Fico chcú novelou umožniť zamestnancom, aby sa mohli vo väčšej miere súdnou cestou domáhať svojich práv, ktoré boli porušené, bez ďalšej finančnej záťaže vo forme súdnych poplatkov.

Ide o obdobný postup ako pri spotrebiteľských sporoch. Prax totiž prináša množstvo situácií, v ktorých sú porušované práva zamestnancov, a to v oblasti odmeňovania, ale aj iných pracovných podmienok, prípadne stáva sa dokonca diskriminačné konanie zo strany zamestnávateľa pred uzavretím pracovného pomeru, píšu poslanci Smeru-SD.