Rusko a Irán budú prevádzať svoje platby bez systému SWIFT
18 | 09 | 2019 I Marek Molnár

Rusko a Irán budú prevádzať svoje platby pomocou alternatívneho systému medzinárodnej uznávanej siete na prevod peňazí, oznámil guvernér iránskej centrálnej banky Abdolnaser Hemmati.


Namiesto systému SWIFT, ktorý uľahčuje cezhraničné platby medzi 11 000 finančnými inštitúciami vo viac ako 200 krajinách na celom svete, tieto dve krajiny použijú svoje vlastné systémy finančného zasielania, ktoré sú rozvinuté na domácom trhu - iránsky SEPAM a ruský SPFS.

„Používanie týchto systémov na obchodné výmeny medzi členmi EAEU [Eurázijská ekonomická únia] môže pomôcť rozvíjať a rozširovať obchodné výmeny medzi členskými štátmi,“ uviedol v utorok guvernér pre tlačovú agentúru Mehr.

Teherán oficiálne vstúpi budúci mesiac do zóny voľného obchodu EAEU pod vedením Ruska. Dokument o účasti Iránu v júni ratifikoval národný parlament a prezident Hassan Rouhani už nariadil implementáciu dohody o zóne voľného obchodu.

Začiatkom tohto mesiaca ruský prezidentský poradca Jurij Ushakov uviedol, že Teherán a Moskva vyvíjajú alternatívu k systému SWIFT. Rusko začalo s vývojom SPFS v roku 2014 uprostred hrozieb Washingtonu odpojiť krajinu od systému SWIFT.

Prvá transakcia v sieti SPFS sa uskutočnila v decembri 2017. K platobnému kanálu sa už pripojilo približne 500 účastníkov vrátane významných ruských finančných inštitúcií a spoločností, zatiaľ čo niektoré zahraničné banky taktiež prejavili záujem o pripojenie.

Minulý rok spoločnosť SWIFT so sídlom v Belgicku odrezala niektoré iránske banky od ich systému. Toto zablokovanie prišilo po tom, ako prezident USA Donald Trump opustil jadrovú dohodu a obnovil americké sankcie proti Teheránu.

Je možné, že barel ropy bude stáť 100 dolárov? Trh je aj naďalej otrasený po útoku na Saudskú Arábiu
Útok bezpilotných lietadiel na kľúčové saudskoarabské ropné zariadenia by mohol spôsobiť na Blízkom východe napätie, ktoré by viedlo k zvýšeniu cien ropy pri rastúcich obavách z nedostatku dodávok, tvrdia trhový experti. Čítať ďalej
17 | 09 | 2019 | Marek Molnár