Počet migrantov je už 272 miliónov
18 | 09 | 2019 I TASR

Počet migrantov vo svete dosiahol v tomto roku 272 miliónov, potvrdzujúc tak narastajúci trend, informovala v utorok Organizácia Spojených národov.


Nárast o 51 miliónov od roku 2010 znamená, že počet migrantov rastie rýchlejšie než celosvetová populácia, vyplýva zo záverov, ktoré vo svojej výročnej správe zverejnil Odbor pre ekonomické a sociálne záležitosti OSN (UN DESA).

"Tieto údaje sú rozhodujúce pre pochopenie dôležitej úlohy migrantov a migrácie pri rozvoji krajín pôvodu, ako aj cieľových krajín," uvádza sa v tlačovom vyhlásení šéfa DESA Liou Čen-mina.

Africkí migranti sa radikalizujú, najnovšie si sami určujú destináciu v Európe
Vincent Cochetel, vedúci európskej kancelárie utečeneckej agentúry OSN varuje, že migranti sú stále radikálnejší, pretože mimovládne neziskové organizácie námorných záchranárov ich nabádajú, aby presadzovali svoje požiadavky. Čítať ďalej
25 | 08 | 2019 | Imrich Kovačič


Migranti v roku 2019 tvorili podľa správy o medzinárodných migrantoch tri a pol percenta svetovej populácie. V roku 2000 to bolo 2,8 percenta. Nútené presídľovanie cez medzinárodné hranice sa zvyšuje. Počet utečencov a žiadateľov o azyl sa v rokoch 2010-17 zvýšil o približne o 13 miliónov, konštatuje ďalej správa citovaná agentúrou DPA.

Migranti napadli nemeckú políciu „fľašami a kameňmi“.
Bavorská polícia čelila v sobotu 11. 5. 2019 ráno masívnym šarvátkam s desiatkami migrantov, ktorí napadli kameňmi a fľašami policajtov a sanitku v utečeneckom tábore v Regensburgu. Nepokoje nastali v dôsledku náhlej smrti jednej zo žiadateliek o... Čítať ďalej
12 | 05 | 2019 | Imrich Kovačič


Najviac medzinárodných migrantov, 82 miliónov, sa nachádza v Európe. Druhým najväčším hostiteľom medzinárodných migrantov je Severná Amerika. Z porovnania počtu zahraničných migrantov žijúcich v jednotlivých krajinách vyplýva, že v Spojených štátoch sa ich nachádza takmer 20 percent (51 miliónov). Druhý a tretí najväčší podiel migrantov zo zahraničia majú na svojom území Saudská Arábia a Nemecko. Pokiaľ ide o krajinu pôvodu, odkiaľ migranti pochádzajú, v zahraničí žije približne 18 miliónov ľudí narodených v Indii. Druhé najväčšie zastúpenie migrantov vo svete majú Mexičania, nasledujú Číňania a Rusi.

V správe sa ďalej uvádza, že väčšina migrantov sa pohybuje medzi susediacimi krajinami v tom istom regióne.