Peter Haluza: Za sociálne balíčky zrazu hlasuje aj opozícia
18 | 09 | 2019 I Peter Haluza

Len za posledný týždeň prišlo z parlamentu niekoľko dobrých správ nielen pre živnostníkov a menších podnikateľov, ale aj pre ďalšie skupiny obyvateľstva. Za povšimnutie pritom stojí, že boli podporené aj hlasmi opozičných poslancov.



Zrekapitulujme si to:


  • Za zníženie dane z príjmu na 15 % pre malé firmy a živnostníkov s obratom do 100-tisíc eur hlasovalo 131 zo 143 prítomných poslancov.

  • Ďalšiu novelu zákona o dani z príjmov, ktorou sa zvýši nezdaniteľná čiastka na daňovníka, podporilo 122 zo 140 prítomných poslancov.

  • Za novelu zákona o rodičovskom príspevku hlasovalo 114 zo 143 prítomných.

  • Za zrušenie zrušenia koncesionárskych poplatkov pre seniorov a poberateľov dávok v hmotnej núdzi hlasovalo 109 zo 138 poslancov.


Viaceré novely pritom boli ostro kritizované zo strany opozície ako predvolebné darčeky. Už niekoľko mesiacov kvôli výpadku príjmov pre samosprávy prostestujú ich zástupcovia. Ale paradoxne za zákon hlasovali aj poslanci OĽaNO a SaS, pričom z ich politických radov sú napríklad práve župani, ktorí už požiadali prezidentku, aby zákon nepodpísala.


Peter Haluza: Matovič potvrdil, že nechce byť v koalícii s nikým
Líder hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) Igor Matovič zasa dourážal všetkých bez výnimky a dokázal, že je len obyčajným antisystémovým prvkom našej politickej scény. Dnes navyše potvrdil, že ho vôbec nezaujíma vývoj po voľbách... Čítať ďalej
17 | 09 | 2019 | Peter Haluza

Buď teda pravá ruka nevie, čo robí ľavá. Alebo v stranách na to neexistuje jednotný názor. Alebo – a to je najpravdepodobnejšie, opozičníci to hrajú na dve strany. Na strane jednej poslanci za zákon zahlasujú, aby si nestratili body u voličov. Na strane druhej župani budú protestovať, lebo o príjmy prichádzajú. Je to jasná ukážka dvojtvárnej politiky opozičníkov.


Podobne je to so zákonom o zvýšení rodičovského príspevku. Za hlasoval celý klub OĽaNO aj Sme rodina. A to vrátane poslancov, ktorým neprešli pozmeňujúce návrhy. A aj vrátane poslancov, ktorí kritizovali vládu na predvolebné kupovanie si voličov a zvyšovanie nákladov štátneho rozpočtu.



Len pre ilustráciu:

Zvýšenie rodičovského príspevku by sa malo dotknúť približne 140.000 ľudí na Slovensku a toto opatrenie by malo stáť približne 145 miliónov eur.


Zvýšenie nezdaniteľného minima vyčíslili samosprávy ako výpadok v príjmoch z podielových daní na úrovni 44,7 milióna eur.


Výpadok dane vďaka zníženiu dane z príjmov na 15 % odhadli poslanci SNS z dostupných údajov na 43 miliónov eur.


Len v týchto prípadoch zdvihli opoziční poslanci ruku za výpadok príjmov presahujúci 230 miliónov eur. Bude teda zaujímavé sledovať, ktorá z týchto strán bude kričať, že si koalícia kupuje voličov predvolebnými sociálnymi balíčkami a navyšuje dlhy v rozpočte. Lebo sami sa ku koaličným návrhom hlásia a hlasujú za nich.


Peter Haluza: "Vyrovnaný rozpočet nie je žiadny fetiš", teraz sa naozaj oplatí zadlžovať
Predseda Slovenskej národnej strany má v otázke zvýšenia zadlženia Slovenska úplnú pravdu. Jeho slová, že „vyrovnaný rozpočet nie je žiadny fetiš“, by si mal každý deň ráno prečítať minister financií Ladislav Kamenický a nie v záujme ťahania peňazí... Čítať ďalej
13 | 09 | 2019 | Peter Haluza