India podporí dovoz ropy z Ruska po útokoch v Saudskej Arábií
18 | 09 | 2019 I Marek Molnár

Tretí najväčší spotrebiteľ ropy na svete, India, sa snaží zvýšiť dovoz ropy z Ruska po útokoch bezpilotných lietadiel na ropné zariadenia v Saudskej Arábií. Kráľovstvo je po Iraku druhým najväčším dodávateľom ropy do Indie.


Indický minister pre ropu a naftu, Dharmendra Pradhan, novinárom prehlásil, že sa stretol s ruským generálnym riaditeľom spoločnosti Rosneft, Igorom Sečinom, aby prediskutovali možnosť zvýšenia dovozu ropy z Ruska.

Štyri indické spoločnosti majú v pláne zvýšiť svoje investície do ruských ropných oblastí, uviedol Pradhan.

Spoločnosti Rosneft a India diskutovali taktiež aj o vývoji spoločnosti Nayara Еnergy, spoločnosti, v ktorej má ruský producent ropy väčšinový podiel.

Konzorcium skúma možnosť dvojnásobného zvýšenia kapacity vo Vadinarskej rafinérii, uviedol riaditeľ Sečin pre agentúru Reuters.

V prvej fáze sa konzorcium zaviazalo investovať 850 miliónov dolárov do výstavby petrochemickej jednotky do dvoch rokov.

„Konzorcium tiež plánuje rozšíriť maloobchodnú prítomnosť spoločnosti Nayara Energy, ktorá je v súčasnosti najrýchlejšie rastúcou maloobchodnou sieťou s palivami v Indii s viac ako 5 300 maloobchodnými predajňami,“ uviedol Rosneft.

Huawei investuje 1,5 miliardy dolárov do svojho vývojárskeho programu
Čínska technologická spoločnosť Huawei v stredu uviedla, že v najbližších piatich rokoch investuje viac ako 1 miliardu dolárov na prilákanie globálnych vývojárov. Čítať ďalej
18 | 09 | 2019 | Marek Molnár