India má v pláne zakázať elektronické cigarety
18 | 09 | 2019 I Marek Molnár

Indický parlament prijal právne predpisy, ktoré zakazujú výrobu a dovoz e-cigariet v krajine, hoci na vykonanie zákazu bude ešte potrebný exekutívny príkaz.


Zákaz je snahou obmedziť spotrebu tabakových výrobkov a ich alternatív pri rastúcich obavách o verejné zdravie. Výkonné príkazy sa používajú ako núdzové opatrenie v prípade, keď parlament nezasadá, a poslanci neobnovia svoje kreslá až do novembra.

Indická ministerka financií Nirmala Sitharaman tvrdí, že elektronické cigarety sa používajú skôr zo štylistických dôvodov, nie ako dôvod aby ľudia prestali fajčiť. V Indii každý rok zomrie na choroby spojené s tabakom viac ako 900 000 ľudí, pričom sa v krajine nachádza viac ako 100 miliónov dospelých fajčiarov.

Kým výpary používané v elektronických cigaretách neobsahujú väčšinu škodlivejších chemikálií ako pri fajčení cigariet, obsahujú množstvo ďalších látok, ktoré by mohli byť pre človeka škodlivé.

Niekoľko indických štátov už zakázalo elektronické cigarety, hoci miestnym právnym predpisom sa vo veľkej miere nepodarilo obmedziť dovoz prostredníctvom online objednávok. Tento krok prichádza len niekoľko dní po tom, čo americký prezident Donald Trump oznámil svoje vlastné plány na zákaz predaja e-cigariet.

Žuvací tabak je v Indii častejší ako fajčenie, ale kritici elektronických cigariet vyjadrili obavy, že v dôsledku e-cigariet sa deti stanú závislé od nikotínu a prejdu neskôr k fajčeniu normálnych cigariet.

India je druhým najväčším spotrebiteľom tabakových výrobkov na svete za Čínou, pričom je tiež tretím najväčším producentom tabaku na svete.

Huawei investuje 1,5 miliardy dolárov do svojho vývojárskeho programu
Čínska technologická spoločnosť Huawei v stredu uviedla, že v najbližších piatich rokoch investuje viac ako 1 miliardu dolárov na prilákanie globálnych vývojárov. Čítať ďalej
18 | 09 | 2019 | Marek Molnár