Putin tvrdí, že Rusko a Turecko budú spoločne pracovať na „sľubných nových zbraniach“
17 | 09 | 2019 I Marek Molnár

Ruský prezident Vladimir Putin uviedol, že jeho vláda sa bude usilovať o prehĺbenie vojenskej spolupráce s Tureckom, pričom dodal že rozhovory o vývoji nových zbraní s Ankarou už prebiehajú.


Putin sa v pondelok stretol so svojimi tureckými a iránskymi partnermi v Ankare, aby prediskutoval vyriešenie konfliktu v Sýrii. Počas stretnutia si našiel čas aj na diskusiu o bilaterálnej spolupráci a obchode s tureckým prezidentom Recepom Tayyipom Erdoganom.

"Vojensko-technické väzby sa prehlbujú - realizuje sa zmluva o vybavení tureckých ozbrojených síl so systémami S-400," uviedol Putin na tlačovej konferencii po samite a dodal, že "rokovania o sľubných nových zbraniach prebiehajú."

Zatiaľ čo ešte len môžme hádať, aké nové zbrane sa môžu pripravovať, Ankara a Moskva majú nadviazané nové vojenské vzťahy. Turecko nedávno zakúpilo ruské systémy protivzdušnej obrany S-400, a to aj napriek námietkam Washingtonu, ktorý v reakcii na tento obchod vyradili Turecko z programu stíhacích lietadiel F-35, aj pri fakte, že sa Turecko podieľalo na ich vývoji.

Napriek nepriateľstvu vyvolanému týmto predajom Turecko začiatkom tohto mesiaca signalizovalo, že by chcelo kúpiť viac systémov S-400 v prípade, že by Washington odmietol predať ktorúkoľvek zo svojich rakiet Patriot, ktoré sú určené na zneškodnenie cieľa vo veľkej vzdialenosti. Očakáva sa, že Erdogan túto záležitosť prediskutuje s americkým prezidentom Donaldom Trumpom v nasledujúcich týždňoch.

Na výlete do Moskvy koncom augusta Erdogan tiež naznačil, že Turecko môže mať plány na nákup ruských lietadiel. Na otázku, či Ankara bude pokračovať s takýmito nákupmi, prezident odpovedal: „Prečo nie? Neprišli sme sem predsa pre nič za nič."

Putin odkazuje Saudom: Kúpte si ruský systém S-400 na svoju ochranu tak, ako India a Turecko
Ruský prezident Vladimir Putin navrhol, aby Saudská Arábia odkúpila ruské systémy protivzdušnej obrany na ochranu svojich ropných zariadení pred útokmi bezpilotných dronov a poukázal pritom na Irán a Turecko, ktoré tieto systémy už... Čítať ďalej
16 | 09 | 2019 | Marek Molnár