Na výjazdovom rokovaní rozdelili pre okres Svidník takmer 1,3 milióna eur
17 | 09 | 2019 I SITA

Vláda SR na utorkovom výjazdovom rokovaní v Giraltovciach zhodnotila akčný plán okresu Svidník a rozdelila takmer 1,3 milióna eur na jeho rozvoj. Ministri na rokovaní podporili región tradičnou sumou milión eur zo zdrojov Všeobecnej pokladničnej správy. Určená je na podporu 104 projektov miest, obcí a organizácií okresu. Najväčší objem financií z tohto balíka poputuje na zastrešenie zimného štadióna vo Svidníku. Na tento účel je určených 300-tisíc eur.


Mesto Giraltovce dostalo 50-tisíc eur na rekonštrukciu chodníkov a odstavných plôch, 25-tisíc eur na modernizáciu školskej jedálne pri ZŠ Budovateľská a rovnakú sumu aj na rozšírenie tepelných rozvodov v materskej škole. Suma 15-tisíc eur je určená na vybudovanie workoutového a detského ihriska ako aj ukončenie revitalizácie environmentálnej záťaže na Ulici Serpentíny.

Vláda okrem týchto prostriedkov vyčlenila navyše ďalších 293-tisíc eur. Mesto Svidník získalo stotisícový príspevok na vybudovanie denného stacionára a 40-tisíc eur na zriadenie Európskeho kultúrneho domu. Mesto Giraltovce dostalo 80-tisíc eur na vybudovanie výťahu a bezbariérového vstupu do Domu kultúry.

Sumou 20-tisíc podporili ministri Základnú umeleckú školu v Giraltovciach a peniaze vyčlenili aj pre dve obce. Na opravu povodňami zničených komunikácií dostala obec Kračúnovce 40-tisíc eur a obec Hrabovčík na riešenie havarijného stavu komunikácií dostalo 13-tisíc eur.

Akčný plán okresu Svidník bol prijatý ešte koncom augusta 2016. Jeho cieľom bolo vytvoriť do roku 2020 spolu 1 418 pracovných miest. K 31. júlu podľa vládou schváleného materiálu zaznamenali v okrese pokles počtu evidovaných uchádzačov o zamestnanie o 1 461 ľudí, z toho 1 369 miest bolo vytvorených s podporou európskych štrukturálnych a investičných fondov (EŠIF) a regionálneho príspevku (RP).

Miera evidovanej nezamestnanosti v okrese tak klesla z 19,38 percenta na konci roka 2015 na 10,78 percenta k 31. júlu tohto roka. Z predpokladaného rozpočtu v rámci akčného plánu vo výške 63 miliónov eur je aktuálne zazmluvnených 39 miliónov eur. Výška regionálneho príspevku (RP) je schválená na úrovni 3,06 milióna eur. Doteraz v okrese odsúhlasili 34 žiadostí o príspevok vo výške viac ako 2,52 milióna eur, z toho 1,67 milióna eur už žiadateľom poskytli.