VLÁDA KAŠLE NA ŽUPANA: Nepozvali ho na rokovanie vlády, podľa neho sú výjazdy "rozdávanie cukríkov"
16 | 09 | 2019 I Peter Bachan

Najbližšie výjazdové rokovanie vlády, ktoré sa uskutoční v Košiciach, bude mať o jedného hosťa menej - košického župana Rastislava Trnku.


Je zvykom, že keď sa vláda vyberie do regiónov, pozýva si na ne predstaviteľov kraja. Časy sa ale zrejme menia - košického župana Trnku výjazd vlády nezavolali. Prizvaní sú starostovia, poslanci, primátori, riaditelia štátnych úradov a zástupcovia rôznych organizácií, Trnka sa medzi nimi však nenachádza.

Výjazdové rokovania po technickej stránke rieši úrad vlády, ich obsah aj účastníci spadajú pod agendu podpredsedu vlády pre investície a informatizáciu Rašiho.

"V otázke adopcie detí pármi rovnakého pohlavia som skôr zdržanlivý",tvrdí Juszkó
Pred parlamentný ústavnoprávny výbor predstúpil nový uchádzač o funkciu ústavného sudcu Ladislav Juszkó. Do funkcie ho navrhol Ústav štátu a práva Slovenskej akadémie vied (SAV). Posôbí na Ústavnom súde SR ako súdny poradca, kde sa zaoberal... Čítať ďalej
16 | 09 | 2019 | TASR


Pamätáte sa na župné voľby v roku 2017?  Takmer každý bol presvedčený, že vtedajší primátor Košíc Rasí mal županský post stopercentne zaručený - na východe má Smer silné zastúpenie a práve Košice sú mestom, kde to "Smerom žije". Košický Smer je jediným z krajských štruktúr, ktorá sa ako-tak dokáže rovnať s bratislavskou, ktorej šéfuje Glváč.

Raši sa však prerátal - namiesto víťazstva utrpel debakel, ktorý sa zapíše do kroniky dejín mesta - občania ani nemuseli chcieť Trnku kvôli programu, jednoducho nechceli Rašiho ako župana.

Za odmenu prekvapivo dostal post ministra informatizácie, kde nastúpil po zastupujúcom ministrovi premiérovi Pellegrinim.

„Predseda KSK je jediný župan, ktorý nebýva pozvaný na výjazdové rokovania vlády, pretože je nekonštruktívny a výjazdové rokovania považuje za zbytočné. Vláda sa snaží pomáhať najmenej rozvinutým okresom, podporuje ich projekty, ktoré skvalitnia život obyvateľom, alebo prinesú nové pracovné miesta. Župan Trnka bol pozvaný na rokovanie vlády v Prakovciach, v apríli 2018,“ povedal pre SME Raši.

Trnka tvrdí „čiastková pomoc od vlády prichádza hodinu po dvanástej a zásadným spôsobom nezmení život na východe. Nazval by som to len ako rozdávanie cukríkov a výjazdové rokovanie vnímam len ako povinnú jazdu jej členov“.

"V otázke adopcie detí pármi rovnakého pohlavia som skôr zdržanlivý",tvrdí Juszkó
Pred parlamentný ústavnoprávny výbor predstúpil nový uchádzač o funkciu ústavného sudcu Ladislav Juszkó. Do funkcie ho navrhol Ústav štátu a práva Slovenskej akadémie vied (SAV). Posôbí na Ústavnom súde SR ako súdny poradca, kde sa zaoberal... Čítať ďalej
16 | 09 | 2019 | TASR


„Pán župan totiž pre obyvateľov kraja nerobí nič, pracuje len na svojom politickom marketingu a propagácii, a takíto ľudia sú na rokovaniach vlády, ktoré pomáhajú ľuďom v regiónoch, nepotrební,“ reaguje Raši.

Podľa hovorkyne košickej župy Anny Činčárovej vláda pohŕda občanmi Košického samosprávneho kraja a nepozýva ich zvolených predstaviteľov na svoje výjazdové zasadnutia. Trnka za tím vidí politické aj osobné dôvody.

Pravda, Raši má na to plné právo. Na mieste je aj postavenie Trnku, ktorý má na tieto myšlienky plné právo. Po takom debakli sú "podozrenia" o osobnej pomste taktiež na mieste, no neexistuje spôsob, ako by sa tento úmysel dal dokázať.

Nebol to však jediný prípad - vláda na svoje výjazdové rokovanie v Jesenskom nepozvala primátora Rimavskej Soboty Jozefa Šimka, údajne pre podporu ĽSNS. Nie je to však istý druh kádrovania? To by mali už preveriť orgány činné v trestnom konaní.

Nie je to len šikana? Alebo to Raši berie tak vážne a osobne, že nie je schopný prekusnúť takú maličkosť? Ak by boli obvinenia Trnku také bezpredmetné, nemávol by nad tým rukou? To už necháme na vás.

Kurilla: Aktualizovaný energetický a klimatický plán bude kvalitnejší
Aktualizovaný integrovaný národný energetický a klimatický plán Slovenska na obdobie 2021 - 2030, ktorý má SR predložiť do konca roka, bude kvalitnejší ako jeho pôvodný návrh. Na seminári s názvom Priority Slovenska v energetickej a klimatickej... Čítať ďalej
16 | 09 | 2019 | TASR