Lídri Ruska, Turecka a Iránu sa dnes stretnú a budú rokovať o Sýrií
16 | 09 | 2019 I Marek Molnár

Ankara v pondelok usporiadala stretnutie lídrov z Ruska a Iránu, na ktorom sa očakáva, že prezident Erdogan bude spolupracovať so svojimi ruskými a iránskymi partnermi na zabezpečenie zóny, ktorá sa nachádza pozdĺž hranice so Sýriou. Erdogan dúfa v možné zníženie prílevu utečencov z provincie Idlib.


Idlib, ktorý sa nachádza v severozápadnej časti Sýrie, je jedným z dvoch veľkých oblastí, ktoré zatiaľ nie sú ovládané Damaškom.

Niektoré tamojšie povstalecké skupiny sú podporované Tureckom, ale je tu tiež silná prítomnosť džihádistov, nad ktorými má Ankara malý vplyv. Minulý september sa prezidentovi Recepovi Tayyipovi Erdoganovi podarilo presvedčiť ruského Vladimíra Putina a iránskeho Hassana Rouhaniho, aby vyvinuli tlak na Damašek a zabránili akýmkoľvek pokusom o zajatie provincie.

Dúfalo sa, že Turecko môže využiť svoj vplyv na rebelov, aby zabezpečilo trvalé prímerie, ale toto sa nikdy nestalo. Útoky však v Sýrií pokračovali, pričom sa pokúsili zbombardovať ruskú leteckú základňu v susednej Latakii pomocou ozbrojených bezpilotných lietadiel.

Turecko už poskytuje ochranu viac než trom miliónom sýrskych migrantov.

Stretnutie lídrov v Ankare je už tak piate zasadnutie zástupcov krajín stojacich na opačných stranách sýrskeho konfliktu. Turecko je na strane sýrskych povstalcoch, pričom Rusko a Irán podporujú sýrskeho prezidenta Baššára al-Asada.

Ceny ropy vzrástli až o takmer 20 percent, kvôli útoku na saudské ropné zariadenia, čím narušili globálne dodávky
Ceny vzrástli v pondelok po tom, ako v sobotu ozbrojené bezpilotné lietadlá zasiahli dve kľúčové saudské ropné rafinérie, čím sa znížila produkcia Iránu o polovicu, čo je približne päť percent celosvetovej dennej produkcie. Čítať ďalej
16 | 09 | 2019 | Marek Molnár