Vedci objavili nový materiál, ktorý absorbuje až 99,995% svetla
14 | 09 | 2019 I Marek Molnár

Vedci objavili najčiernejší materiál, aký kedy existoval. Tento materiál absorbuje až neuveriteľných 99,995% svetla, na titulke ho môžte vidieť s porovnaním s prírodným žltým diamantom.


Ultra čierny materiál je vyrobený z vertikálne zarovnaných mikroskopických uhlíkových reťazcov nazývaných uhlíkové nanorúrky (CNT). Vedci dokonca neprišli na to, prečo je tento materiál tak tmavý, ale sú z neho nadšení, a to aj z potenciálu, ktorý môže ďalej odhaliť.

Doteraz bol najčiernejším známym materiálom Vantablack, ktorý absorbuje 99,96% svetla, čo znamená, že nový nemenovaný materiál „odráža až 10-krát menej svetla ako všetky ostatné "superčierne" materiály vrátane Vantablacku,“ vysvetľuje Massachusetts Institute of Technology (MIT) .

Tento temný materiál sa poradilo objaviť, keď inžinieri z MIT hľadali spôsoby, ako pestovať CNT na elektricky vodivých materiáloch. Všimli si, zafarbenia do čiernej CNT, keď rástli na hliníkovej fólii, a rozhodli sa zmerať jej „optickú odrazivosť“, pričom čoskoro zistili, že materiál nasiaklo takmer všetko svetlo, ktoré naň smerovalo.

Úžasný nový materiál by sa mohol použiť v ďalekohľadoch a kamerách na odstránenie oslnenia a letecká komunita už prejavila záujem. Astrofyzik Nobelovej ceny laureát John Mather uvažuje o jeho použití na vytvorenie mohutného čierneho tieňa na ochranu vesmírneho teleskopu.

Temná hmota sa v súčasnosti nachádza na výstave umenia v New Yorku. Rezidencia umelcov MIT Diemut Strebe spolupracovala s vedcami na premenu prírodného žltého diamantu, ktorý obsahoval 16,78 karátu s cenou 2 milióny dolárov, do tohto čierneho materiálu. Výsledkom bol kameň, ktorý sa stal úplne čiernym.

Útok dronov spôsobil obrovskú explóziu ropných zariadení v Saudskej Arábií (VIDEO)
Obrovské požiare zasiahli dve saudskoaramské ropné zariadenia, pričom výbuchy boli zaznamenané na videu. Rijád tvrdí, že explózie boli spôsobené útokmi dronov, avšak útočník zostáva neznámy. Čítať ďalej
14 | 09 | 2019 | Marek Molnár