PRIESKUM: V prípade vojny USA a Ruska by dali Európania prednosť neutralite
14 | 09 | 2019 I Imrich Kovačič

Podľa najnovšieho prieskumu chce veľká väčšina obyvateľov EÚ ostať neutrálnymi v prípade hypotetickej vojny medzi USA a Ruskom, čo je pre mnohých expertov na Západe úplne šokujúce.


Podľa prieskumu navyše dvaja členovia NATO, Grécko a Slovensko, podľa Stars and Stripes s väčšou pravdepodobnosťou prídu na pomoc Moskve než ich spojencom v aliancii.

Prieskum vykonaný Európskou radou pre zahraničné vzťahy v 14 štátoch EÚ sa zaoberal radom otázok, od obchodu a zmeny klímy po výdavky na obranu. Európska rada pre zahraničné vzťahy poverila YouGov, aby vykonal prieskum, v ktorom bolo oslovených viac než 60 000 ľudí v celej Európe. Na otázku, ktorá strana by sa mala podporovať v prípade americko-ruskej vojny, väčšina vo všetkých krajinách, okrem jednej, uviedla, že by bolo najlepšie nepodporovať ani jednu stranu, tvrdí publikácie.

Poľsko bolo jedinou krajinou, kde si neutralitu zvolila menšina (45%) v prípade hypotetického konfliktu medzi Washingtonom a Moskvou. Tretina Poliakov uviedla, že podporí Ameriku, a iba 6% - Rusko.

Grécko a Slovensko silne podporili neutralitu, kde sa za ňu vyslovilo až 81% (Grécko), respektíve 65% (Slovensko). Ale aj napriek tomu, že obe krajiny sú členmi NATO, respondenti prejavili viac podpory Rusku než USA, upozorňuje publikácia.

Do platnosti vstúpili nové sankcie od USA uvalené na Rusko pre otravu Skripaľa
Do platnosti vstúpili v pondelok nové finančné sankcie, ktoré uvalili Spojené štáty na Rusko v súvislosti s vlaňajšou otravou bývalého ruského agenta Sergeja Skripaľa a jeho dcéry v anglickom meste Salisbury. Informovala o tom agentúra DPA.... Čítať ďalej
26 | 08 | 2019 | TASR


V hypotetickom konflikte by sa až 20% Slovákov postavilo na stranu Moskvy a iba 6% je pripravených pomôcť Washingtonu. V Grécku malo Rusko mierne vyššiu podporu než USA v pomere 7% oproti 5%.

V Nemecku, kde je rozmiestnených asi 30 000 amerických vojakov, hlasovalo pre neutralitu až 70% ľudí, 12% by podporilo USA a 7% by podporilo Rusko, zdôrazňuje článok.

Podľa publikácie boli podobné výsledky získané, keď boli Európania opýtaní na možný konflikt medzi Spojenými štátmi a Čínou. Odpoveď "neutralita" viedla s veľkým odstupom.

"Táto štúdia odhaľuje zásadný posun v názoroch Európanov na svet," zhŕňa Európska rada pre zahraničné vzťahy.

Štúdia bola vykonaná v období napätia medzi Washingtonom a jeho dlhodobými spojencami v Európe, kde je americký prezident veľmi nepopupulárny. "Zdá sa, že európski voliči chcú, aby sa EÚ stala silným, nezávislým aktérom pomocou nekonfrontačnej stratégie. V konfliktoch medzi USA a Čínou alebo Ruskom majú jasnú preferenciu, aby EÚ zostala neutrálna a usilovala sa o strednú cestu medzi konkurenčnými veľmocami," uviedli autori štúdie.

RUSKO DEMONŠTRUJE SILU: Premiestnilo dva strategické bombardéry Tu-160 k hranici s USA
Dva strategické raketové nosiče Tu-160 boli počas cvičenia prevedené na letisko Anadyr v Čukotke blízkosti námornej hranice Ruska a Spojených štátov, informovalo ruské ministerstva obrany a agentúra Interfax. Čítať ďalej
16 | 08 | 2019 | Roman Suchý


Nech už je to akokoľvek, prieskum, najmä reakcie na potenciálny rusko-americký konflikt, bol pre niektorých analytikov úplným prekvapením. Zástupca univerzity Kieler v Nemecku, Marcel Dirsus označil výsledky štúdie za "ohromujúce".

"Po desaťročiach, počas ktorých Spojené štáty bránili milióny Európanov pred Sovietskym zväzom a Ruskom, chce veľká väčšina Európanov zostať neutrálnymi v potenciálnom americko-ruskom konflikte," nechápe Diersus.

"To je príšerné," rozhorčila sa Constanza Stelzenmüllerová, expertka na Nemecko vo washingtonskom Brookingskom inštitúte.

Hoci sú výsledky prieskumu naozaj "ohromujúce", ​​je tu aj možná ďalšia príčina tohto názorového posunu Európanov, o ktorej sa nikto nezmieňuje. A to, že reakcia obyvateľov "Starého kontinentu" berie do úvahy (či už intuitívne alebo vedome), že konfrontácia medzi Ruskom a Spojenými štátmi sa môže odohrať práve na území Európy s úplne deštruktívnym, a pri použití jadrových zbraní potom absolútne likvidačným výsledkom. Tak ako predchádzajúce dva svetové konflikty, ktoré z nej urobili iba kontinent trosiek.

Vladimír Prochvatilov: Vzrušenie Bieleho domu
Komentár Vladimíra PROCHVATILOVA (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
12 | 09 | 2019 | Preklad: Redakcia HD