SpaceX testuje svoj únikový modul (VIDEO)
14 | 09 | 2019 I Marek Molnár

SpaceX zverejnil dychberúce zábery testu svojho komerčného únikového modulu kozmickej lode Crew Dragon, ktorý prešiel prísnymi testami.


Tento únikový modul bol vytvorený ako posledná záchrana v prípade, ak by sa nastál nejaký problém s raketou nesúcu posádku Crew Dragon na obežnej dráhe. Modul môže zapojiť svoje vlastné trysky, aby rýchlo unikol nebezpečenstvu - a následne by pristál na Zemi so svojou posádkou pomocou padákov.

Kozmická loď je vybavená ôsmimi motormi SuperDraco, ktoré jej umožňujú v prípade núdze pokryť pol míle za 7,5 sekúnd a dosiahnuť najvyššiu rýchlosť 700/h, podľa príspevku na Twitteri.



Padáky zabezpečujú, aby kozmický modul pri odštartovaní od rakety bezpečne pristál na Zemi.

Testovanie však v minulosti nešlo presne podľa plánov. Rovnaké motory boli zodpovedné za explóziu rovnakého modulu Crew Dragon počas systémovej skúšky v apríli.



Minulý týždeň SpaceX testoval prvú etapu svojich zosilňovačov pre raketu Falcon 9, ktoré budú zodpovedné za spustenie dvoch astronautov NASA na obežnú dráhu v rámci vôbec prvého skúšobného letu Crew Dragon. Keď presne tento skúšobný let prebehne, je stále neisté.

Vedci objavili nový materiál, ktorý absorbuje až 99,995% svetla
Vedci objavili najčiernejší materiál, aký kedy existoval. Tento materiál absorbuje až neuveriteľných 99,995% svetla, na titulke ho môžte vidieť s porovnaním s prírodným žltým diamantom. Čítať ďalej
14 | 09 | 2019 | Marek Molnár