BUGÁR V KONCOCH: Mladým ponúka miesta v predsedníctve, žeby už balil kufre?
14 | 09 | 2019 I Peter Bachan

Dnešný snem strany Most-Híd bude buď plný prekvapení alebo recyklovaných prázdnych fráz. Najskôr však oboje - Bugár už hrá "all-in".


Most-Híd  sa dnes pokúsi o "resustitáciu" svojej značky, tak to aspoň prezentujú pre médiá skrz tlačové vyhlásenie.  Na sneme budú osobnosti z predsedníctva a predstavitelia strany. Na programe sú aj personálne rošády - László Sólymos má skončiť ako podpredseda strany, čiže na sneme môže byť pokojne zvolený nový podpredseda. Kto by ním mohol byť sa nevedelo ani v kuloároch.

"Je to normálny snem. Vyhodnocujeme doterajšie pôsobenie strany a iste budeme hovoriť o ďalšej stratégii strany," povedal poslanec za Most Tibor Bastrnák.

Bugár by chcel "motivovať jej mladých členov" tým, že "či a ktoré miesta v predsedníctve strany im ponúknu".

Nie je isté, či Béla po rokoch stráca cit pre politiku, ale motivovať nejakou funkciou mladých straníkov je pomerne "lacné". Ak teda v Moste ostali vôbec nejakí "mladí".

Tých by viac motivovalo, ak by im skôr dal popredné miesta na kandidátke do parlamentných volieb, nie menovku na zopár stretnutiach do roka. Bugár to možno aj vie, ale tlak starých kádrov ako Elemér "Koszonom" Jakab, známy biznismen z južného východu, či odpadlíkov od Radoslava Procházku, bude, resp. je enormný - každý chce predsa "dobrý flek" na kandidátke, najmä ak strane hrozí, že sa nedostane do parlamentu.

Ďalšia vec je, že sa podľa medializovaných informácii na sneme nezúčastní Gábor Gál, údajne pre zdravotné dôvody. Je to ale naozaj tak? Na jeho absenciu nadväzuje ďalšia téma.

Ako sme vás už informovali včera, zo strany odišiel bývalý europoslanec József Nagy, ten sa pridáva k hnutiu Spolupatričnosť.

BUGÁROVI PRIHÁRA: Bývalý europoslanec za Most končí v strane, budú ho nasledovať ďalší?
Bývalý europoslanec a exminister životného prostredia József Nagy oznámil odchod z Mosta-Híd, pridáva sa k vznikajúcemu hnutiu Spolupatričnosť. Informoval o tom na sociálnej sieti. Nagy nedávno pre TASR potvrdil, že už nebude kandidovať za Most-Híd... Čítať ďalej
13 | 09 | 2019 | Peter Bachan


V kuloároch sa taktiež pohybujú informácie, že tá "mladšia generácia" Mostu (Sólymos, Hrnčiar, Gál) opustia potápajúci sa Most a pridajú sa na tú "správnu stranu". Spolupatričnosť k sebe láka aj Zsolta Simona, ktorý už prednedávnom jednoznačne odmietol spoluprácu s Mostom.

V čase písania tohto komentáru sa začali objavovať prvé informácie zo snemu strany. Nasledujúci text zverejnila TASR:

Most-Híd je mostom medzi starou a novou generáciou politikov a politík, začal Bugár. Uviedol, že neľutuje vstup do súčasnej koalície, pretože išlo o zodpovedný krok. Verí, že príbeh strany nekončí.

"Napriek kritickým hlasom je naša strana pre spoločnosť užitočná a hlavne bytostne potrebná," myslí si Bugár, ktorý vyzdvihol, že sa strana zachovala zodpovedne, aj keď to nebolo populárne. Uznáva, že zmena je nevyhnutná a spoločnosť sa posúva vpred. "Preto sme tu my, aby boli nastávajúce zmeny čo najprínosnejšie pre všetkých, ktorí žijú na Slovensku," konštatoval.

Strana Most-Híd podľa Bugára za desať rokov svojej existencie dosiahla to, že medzi Slovákmi a Maďarmi je pokoj a mier (tým sa však najradšej chváli Andrej Danko, pozn. redakcie).

Vďakabohu, ale aj žiaľbohu, aj keby to ten Bugár myslel úprimne, neuverí mu to už takmer nikto. Skôr než to, že je Most "bytostne potrebný" pre Slovensko, zrejme myslel, že jemu "bytostne záleží" na tom udržať si moc. Dôvodov je mnoho, vyberte si váš najobľúbenejší.

CHARAKTER DÁME PREČ: Bugár takmer rok a pól klamal o stretnutí s Kočnerom. Najvyšší čas baliť kufre!
Aktuality.sk dnes ráno zverejnili nové informácie z komunikácie Mariána Kočnera a Aleny Zsuzsovej, ktoré sa týkajú predsedu koaličnej strany Most-Híd Bélu Bugára. Čítať ďalej
15 | 08 | 2019 | Peter Bachan


Na sneme vystúpil už aj šéf rezortu životného prostredia Sólymos. "Môj názor bol od začiatku ten, že by sme sa mali pokúsiť urobiť všetko preto, aby sme sa dohodli. Myslím si totiž, že tá spolupráca Mosta-Híd a SMK by mohla byť základom toho, aby menšiny a regióny mali silné zastúpenie v budúcom parlamentne a vláde," uviedol Sólymos. Rozhodnutie Republikovej rady o nesoplupráci SMK a Mostu akceptuje.

"Ak by sme sa dohodli, nebola by žiadna relevantná menšinová strana, ktorá by sa vedela uchádzať o voličské hlasy. Ten priestor by sme úplne vyplnili my s koalíciou, ktorá mohla vzniknúť, ale nevznikla. Teraz ten priestor využívajú ďalší," konštatoval.

Náznakov, že by sa aj on pridal k Spolupatričnosti, je teda stále viac a viac. Bugár to dobre vie, no stále nedal najavo, či do toho pôjde naplno, alebo sa už náš najdlhšie pôsobiaci politik v parlamente poberie konečne do dôchodku. Tako ako vždy, rozhodne nakoniec charakter. A voliči, samozrejme.

O tom, ako dopadol snem, vás budeme informovať po jeho skončení.

Most-Híd sa potápa, síce pomaly, ale isto. Čaká Bugára politický dôchodok po 27 rokoch v parlamente?
Volebné preferencie strany Most-Híd sa už dlhšiu dobu pohybujú pod hranicou piatich percent, no plán, ktorý by by ju vytiahol z tohto marazmu, je stále v nedohľadne. Zachráni Bélu Bugára spájanie s ďalšími maďarskými stranami, alebo je už finálne... Čítať ďalej
26 | 08 | 2019 | Peter Bachan, TASR