Peter Haluza: "Vyrovnaný rozpočet nie je žiadny fetiš", teraz sa naozaj oplatí zadlžovať
13 | 09 | 2019 I Peter Haluza

Predseda Slovenskej národnej strany má v otázke zvýšenia zadlženia Slovenska úplnú pravdu. Jeho slová, že „vyrovnaný rozpočet nie je žiadny fetiš“, by si mal každý deň ráno prečítať minister financií Ladislav Kamenický a nie v záujme ťahania peňazí z ľudí zvyšovať cenu za cigarety.


Aj keď k vyrovnanému rozpočtu sa zaviazala vláda a dokonca aj SNS vo svojom volebnom programe pre roky 2016 – 2020, Andrej Danko správne pochopil, že práve teraz je čas sa „zodpovedne zadĺžiť a investovať“. Pretože práve teraz sú historicky nalepšie podmienky na pôžičky.


Veď len tento rok predalo Slovensko cež štátnu Agentúru pre riadenie dlhu a likvidity dlhopisy za niekoľko stoviek miliónov eur. A napríklad v posednom kole predaja dlhopisov, ktorými sa kryje štátny dlh, boli výnosy požadované investormi na úrovni len 0,7 % ročne a ich dopyt bol trojnásobný oproti ponúkanému objemu. Rovnaká situácia sa pritom opakovala v januári.  Nemecko v auguste dokonca predalo 30-ročné dlhopisy s nulovým úročením.


Od dnes sú pritom podmienky na vydávanie dlhopisov ešte výhodnejšie. Európska centrálna banka totiž znížila svoju depozitnú úrokovú sadzbu na nové rekordné minimum mínus 0,5 percenta. Zároveň oznámila, že od novembra obnoví nákupy dlhopisov, a to v objeme 20 miliárd eur mesačne. Banka tak reaguje na spomaľovanie hospodárskeho rastu a nízku infláciu v eurozóne a bude do európskej ekonomiky pumpovať miliardy lacných peňazí mesačne.


Tak kedy inokedy by mali byť podmienky na zodpovedné zadĺženie sa výhodnejšie, ako teraz? Veď aj podniky aj ľudia si na investície požičiavajú. Peniaze by sa však nevyhodili len tak do luftu, ale vláda by ich investovala do dostavby diaľnic a nemocníc. Práve infraštruktúra v podobe lepšej dopravnej dostupnosti môže stimulovať našu ekonomiku a pomôcť slabším regiónom. A o potrebe investícií do nemocíc ani nemusíme diskutovať.


Trápna pritom bola reakcia šaša Matoviča, ktorý kúpil predsedovi SNS letenku do Grécka. Áno, Grécko sme síce museli zachraňovať prostredníctvom dlhodobých pôžičiek (u nás kvôli tomu dokonca padla vláda), ale aj táto krajina konečne po ôsmich rokoch vystúpila zo záchranného programu. A položme si otázku, čo dobré spravil taký Matovič pre slovenskú ekonomiku? Odpoveď poznáme.