Pri americkej ambasáde v Kábule došlo k výbuchu, obete nehlásia
11 | 09 | 2019 I TASR

K silnému výbuchu došlo v noci na stredu neďaleko americkej ambasády a tiež afganského ministerstva obrany v afganskom hlavnom meste Kábul. Informovali o tom agentúry AP a AFP s tým, že explózia nastala krátko po polnoci miestneho času, a teda v deň výročia teroristických útokov na ciele v USA, ku ktorým došlo 11. septembra 2001.


"Raketa zasiahla múr ministerstva obrany, obete nie sú hlásené," uviedol hovorca afganského ministerstva vnútra Nusrat Rahímí vo vyhlásení, z ktorého citovala AFP.

Išlo o prvý väčší útok v Kábule od vtedy, ako americký prezident Donald Trump počas uplynulého víkendu oznámil ukončenie mierových rozhovorov v reakcii na bombový útok v Kábule z 5. septembra, pri ktorom zahynulo 12 ľudí vrátane amerického a rumunského vojaka. K útoku sa prihlásilo hnutie Taliban.

V Iraku na ostrov na rieke Tigris, kde sa ukrývajú členovia IS, zhodili Američania 40 ton bômb
Americké bojové lietadlá zhodili 40 ton bômb na ostrov na rieke Tigris v Iraku "zamorený" príslušníkmi teroristickej organizácie Islamský štát (IS). Čítať ďalej
10 | 09 | 2019 | SITA


Trump ďalej v pondelok označil rokovania Washingtonu s Talibanon za "mŕtve" a uviedol, že americké sily zintenzívnili boj proti tomuto nepriateľovi. Hnutie Taliban v utorok v reakcii na jeho slová prisľúbilo, že v prípade zlyhania rokovaní s USA bude pokračovať v boji proti americkým silám v Afganistane.

K zrušeniu mierových rozhovorov, ktoré mali prispieť k ukončeniu 18 rokov trvajúceho konfliktu v Afganistane, došlo vo fáze, keď už obe strany dospeli k návrhu dohody. Tá mala umožniť stiahnutie amerických vojakov z Afganistanu výmenou za bezpečnostné záruky zo strany vzbúrencov. Podľa Talibanu sa už chystal podpis tejto dohody.

Tajné rozhovory medzi USA a Talibanom prebiehali s prestávkami od júla 2018. Vzišiel z nich návrh dohody, ktorá počítala s odchodom približne 5400 amerických vojakov výmenou za záruky, že sa Afganistan nestane útočiskom pre extrémistické skupiny, ktoré budú odtiaľ pripravovať teroristické útoky.