"Slovensko ako predseda OBSE podporuje územnú celistvosť Gruzínska", tvrdí Lajčák
10 | 09 | 2019 I SITA

Slovensko, ktoré v súčasnosti predsedá Organizácii pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), podporuje nezávislosť a územnú celistvosť Gruzínska v jeho medzinárodne uznaných hraniciach.


Počas návštevy Tbilisi to dnes zdôraznil minister zahraničných vecí a úradujúci predseda OBSE Miroslav Lajčák, ktorý sa stretol s gruzínskou prezidentkou Salome Zurabišviliovou i s gruzínskym rezortným partnerom Davidom Zalkalianim.

Predmetom rokovaní boli možnosti pôsobenia OBSE pri riešení bezpečnostnej situácie na administratívnej deliacej línii s regiónom Cchinvali v Južnom Osetsku. Minister Lajčák zdôraznil, že v súčasnosti je hlavnou úlohou zníženie napätia v oblasti a pokračovanie v mierovom dialógu.

Lajčák sa v Gruzínsku zúčastnil na Medzinárodnej konferencii v Tbilisi, ktorá je jedným z najväčších zahranično-politických a bezpečnostných podujatí v regióne.

„Medzinárodné renomé Gruzínska je veľmi dobré. Je to rešpektovaný a aktívny partner a líder Východného partnerstva, čo je v Európskej únii veľmi pozitívne vnímané,“ povedal Lajčák po stretnutí s prezidentkou Salome Zurabišviliovou.

Šefčovič ostáva podpredsedom Európskej komisie
Maroš Šefčovič bude aj v novej Európskej komisii podpredsedom. Na starosti bude mať spoluprácu medzi inštitúciami. Dnes to oznámila zvolená predsedníčka európskej exekutívy Ursula von der Leyen. Čítať ďalej
10 | 09 | 2019 | SITA