Severná Kórea vystrelila dve neidentifikované strely
10 | 09 | 2019 I Marek Molnár

Dve rakety krátkeho dosahu boli vystrelené z juhokórejskej provincie Pyongan, informuje o tom agentúra Yonhap.


Vystrelenie rakiet prišlo deň po tom, čo Pyongyang prehlásil, že je ochotný obnoviť pozastavené jadrové rozhovory s USA koncom septembra.

Juhokórejská armáda uviedla, že dve rakety krátkeho dosahu boli vystrelené z testovacieho miesta v meste Kaechon, asi 80 km od hlavného mesta Pchjongjang. Strely preleteli asi 330 km pred tým ako skončili v mori, uviedla Južná Kórea a ďalej poznamenala, že juhokórejská armáda spolu s americkými spravodajskými službami sa snažia určiť presný typ rakiet.

V nadväznosti na tieto testovacie výstrely zvolala Južná Kórea mimoriadne zasadnutie Rady národnej bezpečnosti.

Washington monitoroval situáciu, informovala o tom agentúra Yonhap, bez bližších podrobností a detailoch, týkajúcich sa týchto dvoch rakiet.

Japonská armáda uviedla, že na územie Japonska sa nedostali žiadne strely a dodala, že to nemá za následok ohrozenia národnej bezpečnosti pre krajinu.

Utorkový test, ktorý ešte musí potvrdiť severokórejská armáda, by bol ôsmy test, čo Pyongyang uskutočnil, odkedy sa konal samit medzi americkým prezidentom Donaldom Trumpom a severokórejským vodcom Kim Jong-unom v júni.

Severná Kórea zatiaľ vystrelila len balistické strely krátkeho dosahu. Po siedmom teste koncom augusta Trump odstránil obavy z toho, že Pchjongjang rastie so svojou raketovou aktivitou a uviedol, že Kim len „rád testuje rakety“.

Severná Kórea je ochotná rokovať s USA o jadrovom programe
Severná Kórea je pripravená tento mesiac opäť rokovať so Spojenými štátmi o svojom jadrovom programe. Čítať ďalej
09 | 09 | 2019 | SITA