"Šefčovič hanbu neurobí, ale Slovensko má na viac", tvrdí Šimečka
10 | 09 | 2019 I SITA

Nominácia Maroša Šefčoviča na post, ktorý už raz zastával, je podľa poslanca Európskeho parlamentu Michala Šimečku (Progresívne Slovensko) krok späť. Ako uviedol na svojom facebookovom profile, Šefčovič má v Bruseli dobré kontakty, je skúsený diplomat a hanbu neurobí.


"Slovenská vláda chcela silné ekonomické portfólio, ale nakoniec sme sa vrátili oblúkom o päť rokov späť. Pre diplomata Šefčoviča je manažovanie byrokratických a inštitucionálnych vzťahov vhodná pozícia, ale politicky to pre Slovensko nie je veľké víťazstvo," domnieva sa europoslanec.

To, že Šefčovič určite hanbu neurobí, však nie je maximum toho, čo máme od nášho najdôležitejšieho zástupcu v Bruseli chcieť, napísal ďalej Šimečka. Podľa neho je Šefčovič oproti charizmatickým kolegom ako Margrethe Vestager, Frans Timmermans či Věra Jourová, ktorá si za posledných päť rokov získala v Bruseli rešpekt, menej výraznou postavou.

"Nehovoriac o tom, ako jeho povesti poškodila kandidatúra na prezidenta SR, počas ktorej chodil po oslavách MDŽ s Robertom Ficom a vymedzoval sa voči hodnotám, ktoré by mal v Komisii zastávať," uzavrel Šimečka.

Šefčovič ostáva podpredsedom Európskej komisie
Maroš Šefčovič bude aj v novej Európskej komisii podpredsedom. Na starosti bude mať spoluprácu medzi inštitúciami. Dnes to oznámila zvolená predsedníčka európskej exekutívy Ursula von der Leyen. Čítať ďalej
10 | 09 | 2019 | SITA


Maroš Šefčovič by mal byť v novej Európskej komisii podpredsedom pre medziinštitucionálne vzťahy a strategický výhľad. Oznámila to dnes predsedníčka Komisie Ursula von der Leyen. Šefčoviča podobne ako ďalších 25 navrhnutých komisárok a komisárov čaká vypočúvanie pred Európskym parlamentom.

Ak poslanci za Komisiu ako celok zahlasujú, exekutíva pod vedením von der Leyen sa ujme mandátu 1. novembra. Maroš Šefčovič bol v Komisii Josého Manuela Barrosa komisárom pre vzdelávanie, odbornú prípravu, kultúru a mládež. Podpredsedom Európskej komisie pre medziinštitucionálne vzťahy a administratívne záležitosti bol v rokoch 2010 - 2014. Tretí raz (2014 - 2019) sa stal podpredsedom EK vedenej Jeanom-Claudom Junckerom zodpovedným za Energetickú úniu.