Podmienky verejného obstarávania by sa mali opäť meniť
10 | 09 | 2019 I SITA

Podmienky verejného obstarávania by sa mali od budúceho roka opäť meniť. Národná rada SR v utorok prerokovala návrh novely zákona o verejnom obstarávaní v prvom čítaní a zároveň odsúhlasila, že o ňom bude diskutovať aj v druhom čítaní v októbri. Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO), ktorý návrh pripravil, chce obmedziť prístup majetkovo prepojených subjektov k verejným zákazkám, ako aj zneužívanie námietok a odvolaní.


ÚVO novelou reaguje aj na prvé skúseností z uplatňovania veľkej novely verejného obstarávania, účinnej od 1. januára 2019. Časť opozície mala výhrady najmä k spôsobu riešenia uvedenej problematiky, opatrenia považuje za nedostatočné.

Verejní obstarávatelia a obstarávatelia podľa návrhu budú môcť z tendrov vylúčiť uchádzača alebo záujemcu, ak na základe dôveryhodných informácií budú mať dôvodné podozrenie, že vo verejnom obstarávaní uzavrel s iným hospodárskym subjektom kartelovú dohodu obmedzujúcu hospodársku súťaž. Úrad v prípade opatrení proti majetkovo prepojeným osobám spolupracoval s Protimonopolným úradom SR (PMÚ).

Verejní obstarávatelia a obstarávatelia zároveň budú môcť odstúpiť od zmluvy, ak PMÚ či príslušný orgán na ochranu hospodárskej súťaže iného členského štátu Európskej únie, resp. Európska komisia uložia pokutu dodávateľovi, členovi skupiny dodávateľov alebo koncesionárovi za obmedzenie súťaže v podobe koordinácie podnikateľov vo verejnom obstarávaní.

"Problematika vzájomne majetkovo a personálne prepojených uchádzačov tvoriacich rovnakú hospodársku jednotku a ich účasť vo verejnom obstarávaní je významnou témou v rámci verejného obstarávania v celej Európskej únii," povedal pri uvedení novely v parlamente podpredseda vlády SR pre investície a informatizáciu Richard Raši (Smer-SD).

Parlament prelomil veto prezidentky, opätovne schválil novelu zákona o sudcoch a prísediacich
Parlament opätovne schválil novelu zákona o sudcoch a prísediacich. Prezidentka SR Zuzana Čaputová ju vetovala 10. júla s tým, že jeden článok novely je v rozpore v Ústavou SR. Sudcovi na základe novely kandidatúrou vo voľbách do NR SR či do... Čítať ďalej
10 | 09 | 2019 | SITA


"Svedčia o tom aj rozhodnutia Súdneho dvora EÚ, z ktorých vyplýva povinnosť pre verejného obstarávateľa zaoberať sa samostatnosťou a nezávislosťou ponúk predložených prepojenými uchádzačmi, pričom princípy verejného obstarávania bránia zadaniu zákazky uchádzačom, ktorí predložili vzájomne ovplyvnené ponuky," uviedol vicepremiér. Zložitosť riešenia pomerne náročnej problematiky podľa neho umocňuje skutočnosť, že smernica EÚ o verejnom obstarávaní to explicitne neupravuje.

Poslankyňa Veronika Remišová (nezaradená) označila novelu za nedostatočnú. Upozornila, že verejné obstarávanie je jedným z najväčších zdrojov korupcie na Slovensku aj vo svete, pričom problémom sú prepojené subjekty. "Vláda síce v návrhu zákona deklaruje zámer riešiť účasť majetkovo aj personálne prepojených hospodárskych subjektov vo verejnom obstarávaní, kauzy Bonulu alebo Babindolu sa môžu opakovať aj v budúcnosti, pretože znenie navrhovaného zákona to umožňuje," uviedla Remišová. V druhom čítaní chce predložiť pozmeňujúci návrh, aby majetkovo či personálne prepojené subjekty v jednom verejnom obstarávaní mohli byť vylúčené.

Ak uchádzač alebo hospodársky subjekt podá zjavne nedôvodné námietky alebo odvolanie, úrad bude môcť zastaviť konanie a uložiť mu pokutu do 100-tisíc eur. Verejní obstarávatelia a obstarávatelia sa budú môcť v prípade vzniku škody domáhať jej náhrady na príslušnom súde. Niektoré firmy podľa ÚVO zneužívajú používanie opravných prostriedkov. Ak sa v súťaži zúčastní skupina, námietky alebo odvolania bude môcť podávať skupina, a nie iba jej člen. Kto podá námietku alebo odvolanie, bude povinný zložiť kauciu na druhý deň po podaní návrhu. Kto podá námietku a zoberie ju späť, úrad by mu mal vrátiť už len 50 percent kaucie. Úrad si v súčasnosti necháva 35 % a vracia 65 % kaucie. Uchádzač navyše uhradí trovy konania za vypracovanie odborného stanoviska či znaleckého posudku. Kto podá námietku alebo odvolanie a nezloží kauciu, dostane pokutu vo výške kaucie.

Remišová označila za problém aj snahu zaviesť pojem "zjavne nedôvodná námietka", ktorú ÚVO navrhuje nielen neposudzovať, ale dokonca postihovať jej predkladateľov zaplatením škôd. To podľa poslankyne môže reálne odradiť aj čestných súťažiacich, aby sa domáhali svojich práv, pretože im hrozia veľké sankcie. Remišová si myslí, že táto zmena môže narušiť férovosť celého systému verejného obstarávania.

"Verejné obstarávanie je kľúčovou oblasťou pre boj s korupciou a pre dobré fungovanie štátu. Je mimoriadne dôležité nastaviť pravidlá fungovania jednoducho, transparentne a zaplátať rôzne diery, ktoré pomáhajú špekulantom a podvodníkom. Férová súťaž vždy prinesie šetrenie peňazí pre občanov a kvalitnejšie služby," dodala Remišová.

Novela so zámerom popularizovať zelené verejné obstarávanie určuje environmentálny aspekt, ktorý znižuje, alebo predchádza negatívnym vplyvom na životné prostredie. "Okrem uvedenej problematiky je snahou novely znížiť administratívnu záťaž verejných obstarávateľov a obstarávateľov, a to jednak systematickým zjednotením úpravy povinnosti zverejňovať súhrnné správy a taktiež zvýšením hranice pri zverejňovaní súhrnných správ pri zmluvách vyňatých z pôsobnosti zákona o verejnom obstarávaní zo súčasných tisíc eur na päťtisíc eur," priblížil Raši.

"Za účelom účinnejšej kontroly elektronických nástrojov používaných na elektronickú komunikáciu návrh upravuje zoznam elektronických prostriedkov, ktorý má viesť Úrad pre verejné obstarávanie, a taktiež upravuje sankcie pre prípad prevádzkovania elektronického prostriedku, ktorý nespĺňa štandardy stanovené zákonom o verejnom obstarávaní," dodal vicepremiér.