NAKA zlyháva pri úvodných štádiách odhaľovania korupcie
10 | 09 | 2019 I TASR

Národná kriminálna agentúra (NAKA) zlyháva pri úvodných štádiách odhaľovania korupcie. Vyplýva to zo Správy špeciálneho prokurátora o činnosti Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) a z poznatkov ÚŠP o stave zákonnosti za rok 2018. Správou sa v utorok zaoberal parlamentný výbor pre obranu a bezpečnosť, údaje prišiel prezentovať špeciálny prokurátor Dušan Kováčik.


"Operatívna a analytická činnosť polície sa iba veľmi okrajovo a s malou efektivitou zameriava na odhaľovanie komplikovaných korupčných schém pri verejných obstarávaniach, vybavovaní dotácií z rozpočtu SR a EÚ, verejných zákazkách s vysokou hodnotou a obdobných závažných veciach, kde dochádza k obrovskému plytvaniu s verejnými financiami," píše sa v správe.

Dôvodom je podľa ÚŠP najmä zlyhávanie analytickej zložky polície. Tá by mala podľa slov úradu najmä v úvodných štádiách ešte pred začatím trestného stíhania vykonávať analýzy finančných tokov či personálnych a majetkových prepojení medzi podozrivými osobami. Získať by tak mala základný prehľad o tom, či z konkrétnej podozrivej operácie mohli získať prospech osoby, ktoré mali vplyv na rozhodovanie o predmetnej zákazke alebo inom nakladaní s verejnými zdrojmi.

KOČNER SA PÝTAL NA "HRUBÚ SILU": "Koľko nás tam bolo?" Pre Ťapákovú to bolo "veľmi nepríjemné"
Výsluch Ťapákovej sa snažil Kočner využiť naplno. Čítať ďalej
10 | 09 | 2019 | Peter Bachan


ÚŠP tiež poukázal na to, že prokurátori v niekoľkých prípadoch reagovali na nedostatočné prešetrenie podozrení v tejto oblasti tým, že zrušili vyšetrovateľovi uznesenie o odmietnutí trestného oznámenia a vydali pokyny, aby sa polícia vecou dôslednejšie zaoberala.

Správa poukazuje na to, že problémom polície môže byť nedostatok odborného personálu. V tejto súvislosti Kováčik spomenul medializované informácie o príprave organizačných zmien v NAKA. Aj preto podľa svojich slov listom upozornil policajného prezidenta Milana Lučanského aj šéfa NAKA Branislava Zuriana, aby dbali na tieto problémy a určité posilnenie.

Okrem toho ÚŠP hovorí aj o legislatívnych problémoch. Policajti podľa správy nemôžu pri operatívnom odhaľovaní korupcie vyžadovať od bánk výpisy z účtov podozrivých. Prourátori poukázali na to, že pri niektorých iných trestných činoch toto oprávnenie majú. "Bez kvalitnej činnosti finančných analytikov v Národnej protikorupčnej jednotke nie je možné účinne odhaľovať komplikované korupčné schémy a tým postihovať osoby, ktoré sa nelegálnym spôsobom obohacujú z verejných zdrojov," doplnil ÚŠP v správe.

VYPOVEDÁ RIADITEĽ MARKÍZY: Ak by Kočner uspel, Markíza by to splácala 2 a pol roka
Proces pokračuje výpoveďou aktuálneho riaditeľa Markízy Matthiasa Setteleho. Čítať ďalej
10 | 09 | 2019 | Peter Bachan