Duplicitu návrhov na odvolanie premiéra preskúma ústavnoprávny výbor
10 | 09 | 2019 I TASR

Duplicitu návrhov na vyslovenie nedôvery premiérovi Petrovi Pellegrinimu (Smer-SD) preskúma ústavnoprávny výbor Národnej rady (NR) SR. Požiadal o to predseda parlamentu Andrej Danko (SNS).


Vyslovenie nedôvery premiérovi by malo byť posledným bodom programu riadnej 49. schôdze NR SR. Zároveň by mali tento bod poslanci prerokovať aj na piatkovej (13. 9.) mimoriadnej schôdzi o 13.00 h.

Ďalšiu mimoriadnu schôdzu iniciovala opozícia, ktorá nebola spokojná s tým, ako sa presunulo hlasovanie o nedôvere premiérovi na koniec riadnej schôdze parlamentu. Pôvodne sa mal premiér pred poslancov postaviť už minulý týždeň v piatok (6. 9.).

Danko otvoril schôdzu, plénum má opäť voliť kandidátov na sudcov ÚS
Predseda parlamentu Andrej Danko (SNS) v utorok otvoril septembrovú schôdzu Národnej rady (NR) SR. Na programe 49. schôdze je zaradených 150 bodov, poslancov čaká okrem iného opätovná voľba kandidátov na ústavných sudcov, návrh na zmenu postupu... Čítať ďalej
10 | 09 | 2019 | TASR


Keďže plénum nebolo uznášaniaschopné, schôdzu sa poslanci pokúsili otvoriť opäť v pondelok (9. 9.). Ani vtedy sa pre rovnaký dôvod schôdza neotvorila. Danko preto bod zaradil v zmysle rokovacieho poriadku na záver septembrovej schôdze.

Premiér a ministri jeho vlády sú pripravení naďalej sa zúčastniť na opozičnom pokuse o Pellegriniho odvolanie z funkcie. Povedal to v pondelok v reakcii na iniciovanie ďalšej schôdze s tým, že bude kedykoľvek rád hovoriť s poslancami o ich kontaktoch so "závadovými" osobami.

Vláda už povedala, že s odvolaním nesúhlasí a vidí za ním účelovosť opozície. Dôvodom na odvolanie premiéra je podľa opozície to, že nenavrhol odvolať Moniku Jankovskú (Smer-SD) z postu štátnej tajomníčky ministerstva spravodlivosti po tom, čo sa objavili informácie o jej údajnej komunikácii s Marianom K., obvineným z objednávky vraždy novinára Jána Kuciaka. Jankovská medzičasom vo funkcii skončila.