Predseda ÚDZS aj ministerka dávajú pre tender na záchranky podnet na Generálnu prokuratúru (AKTUALIZOVANÉ)
09 | 09 | 2019 I SITA

Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS) a ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská podávajú na Generálnu prokuratúru žiadosť o prešetrenie činnosti výberovej komisie, ktorá posudzovala tender na prevádzku staníc záchrannej služby.


Informovali o tom v pondelok na zasadnutí Výboru Národnej rady SR pre zdravotníctvo. Výbor zároveň zvoláva poslanecký prieskum, aby sa zistilo, kto vo veci pochybil, presný dátum výbor neurčil.

"Spájanie a možné predpovedanie konštrukcie nezákonného postupu z našej strany neprichádza do úvahy. Aj vzhľadom na mediálne interpretované veci, úrad pre dohľad po opakujúcich sa spochybneniach výberového konania, po opakovaných spochybňovaniach transparentnosti tohto konania a členov výberových komisií pri výberovom konaní, opakovaných vyjadreniach, že došlo k trestnému činu a tiež pre ochranu dobrého mena úradu som podal 4. septembra na orgány činné v trestnom konaní žiadosť o prešetrenie činnosti týkajúcej sa výberového konania, či nedošlo k spáchaniu trestného činu," uviedol Tomáš Haško. Predseda ÚDZS uviedol, že keď sa situácia vyrieši, odstúpi, ale nie počas tohto konania.

Ministerka informovala, že jej prekáža možné spájanie a prepojenie hlavných dvoch členov výberovej komisie s najúspešnejším uchádzačom o získanie povolenia na poskytovanie záchrannej zdravotnej služby.

"Ministerstvo zdravotníctva podalo trestné oznámenie vo veci prešetrenia postupu pri výberovom konaní na udeľovanie licencií na poskytovanie zdravotnej záchrannej služby," uviedla ministerka.

"Výberové konanie je stále v behu, stále má každý právo použiť opravný právny prostriedok, či už proti udeleniu povolenia, alebo proti zamietnutiu žiadosti. Tieto skutočnosti ešte nie sú dobehnuté, právoplatnosť rozhodnutí nie je úplne jednoznačná, výberové konanie je stále otvorené," informoval Haško.

Zdravotnícky výbor na zasadnutí žiadal od predsedu ÚDZS zverejnenie hlasovania výberovej komisie. "Dnes, podľa toho, ako som prekonzultoval túto situáciu s právnikmi, to nie je možné zverejniť. Pretože v zákone existuje paragraf, kde je mlčanlivosť jednotlivých členov komisie. Mlčanlivosti ju môže zbaviť predseda úradu alebo súd, dlho som uvažoval, či to urobím, dnes sa nebudem dotýkať tejto otázky a uvoľnenia tejto povinnosti," informoval šéf úradu pre dohľad.

Súťaž podľa Haška nebola urobená zle. "Bola pripravená do detailov, so všetkými potrebami a riešeniami tak, aby neprechádzali konflikty cez úrad pre dohľad, aby správne konania aj dohľady boli vykonávané riadne. Čo sa týka menovania členov komisie, moja verzia je tá, že som konal tak, ako som uznal za najlepšie," dodal predseda ÚDZS. Ako konštatovala ministerka, stále má podozrenia.

"Veľmi rada by som videla, ako hlasovala komisia a aké projekty sa predložili, budem od úradu žiadať informácie podľa zákona," informovala šéfka rezortu. Po poslaneckom prieskume bude ministerka konať, stále je podľa nej otázka odvolania predsedu ÚDZS v hre.

Zákon o Fonde na podporu športu posunul výbor na schválenie parlamentu
Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre vzdelávanie, vedu, mládež a šport posunul v rámci druhého čítania návrh zákona o Fonde na podporu športu na prerokovanie plénu parlamentu s pripomienkami technického charakteru. Zmeny, ktoré výbor... Čítať ďalej
09 | 09 | 2019 | SITA