"Najväčším problémom slovenskej justície je dĺžka konania", tvrdí Macejková
09 | 09 | 2019 I TASR

Najväčším problémom slovenskej justície sú prieťahy a neprimeraná dĺžka konania. Uviedla to v pondelok na mimoriadnom zasadnutí Súdnej rady kandidátka na post predsedu Najvyššieho súdu SR (NS SR) Ivetta Macejková.


Tri kandidátky na post predsedu NS SR si na úvod zasadnutia Súdnej rady vyžrebovali poradie, ako budú rovnako 20 minút prezentovať svoju víziu na poste predsedu NS SR. Ako prvá sa prezentovala bývalá predsedníčka Ústavného súdu SR Macejková.

Podľa jej slov sudcov, ktorí ju navrhli, presvedčila jej 27-ročná prax na súdoch rozličných stupňov – pôsobila na Okresnom súde Bratislava-vidiek, zakladala Okresný súd Pezinok, Malacky, bola predsedníčkou Krajského súdu v Bratislave, pôsobila na Najvyššom súde SR a napokon bola predsedníčkou ÚS SR.

"Môžem ponúknuť svoje poznatky a skúsenosti na všetkých typoch súdoch a aj ÚS SR. NS SR je vrcholným orgánom slovenského súdnictva," povedala Macejková.

Podľa Súdnej Rady je Harabin stále kandidátom na predsedu Najvyššieho súdu SR
Štefan Harabin je naďalej kandidátom na post predsedu Najvyššieho súdu (NS) SR. Svojej kandidatúry sa nevzdal riadne. Dospeli k tomu členovia mandátovej komisie Súdnej rady SR ešte pred predstavovaním a vypočutím jednotlivých kandidátov na post... Čítať ďalej
09 | 09 | 2019 | TASR


Jednou z jej vízií je prijatie zákona o NS SR, kde by bolo zadefinované jeho postavenie, tak ako to je vo väčšine štátov. Zaviedla by aj pracovné porady NS SR, na ktorých by sa riešili vznikajúce a existujúce problémy. Kandidátka by riešila aj nevyhovujúce priestory a budovu súčasného sídla NS SR.

Vo svojej prezentácii sa dotkla aj "najväčších problémov slovenskej justície a to prieťahov v konaní a dĺžky konaní". "Dĺžka konania vyvoláva právnu neistotu a nepredvídateľnosť práva," povedala Macejková.

Podľa jej názoru, prílišne dlhé domáhanie spravodlivosti už spravodlivosťou nie je. "Dĺžka konaní je riešiteľná. Predseda okresného, krajského súdu musí kontrolovať staršie veci," zdôraznila. Za ďalší problém slovenskej justície považuje časté novelizácie zákonov, ktoré vnášajú niekedy až chaos.

Podľa jej slov "slovenská justícia aj starne" a poukázala pritom na množstvo sudcov, ktorí sú v dôchodkovom veku. "Funkciu predsedníčky NS SR by som zastávala s plním nasadením a pokorou," dodala Macejková.