Minister Lajčák otvoril konferenciu o reforme bezpečnostného sektora
09 | 09 | 2019 I TASR

Silnejšie a zodpovednejšie bezpečnostné sektory pomôžu predchádzať konfliktom, pretože prevencia pred konfliktami je omnoho účinnejšia, než ich riešenie. Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslav Lajčák (nom. Smeru-SD) to uviedol v pondelok pri príležitosti otvorenia dvojdňovej medzinárodnej konferencie na tému správy a reformy bezpečnostného sektora.


"Prevencia je neviditeľná. Je ťažké ju sledovať, merať a je ťažké ju preukázať. Keď sú však bezpečnostné sektory oslabené a začínajú sa rozpadať, výsledky nie sú neviditeľné. Bijú do očí a majú zničujúce následky," uviedol úradujúci predseda OBSE v prvý deň v poradí štvrtej konferencie na vysokej úrovni v rámci tohtoročného slovenského predsedníctva v tejto organizácii.

Nosnou témou bratislavského podujatia je práve efektivita a spoľahlivosť bezpečnostného sektora. Šéf slovenskej diplomacie Lajčák hovoril v tejto súvislosti predovšetkým o prevencii, procesoch, partnerstvách a ľuďoch.

Samotný proces reformy bezpečnostného sektora sa podľa slov ministra Lajčáka neudeje zo dňa na deň. "Je to jeden krok v dlhom a zložitom procese. Tento proces musí zahŕňať všetky články bezpečnostného reťazca. Od armády a polície po justíciu, inštitúcie riadenia hraníc alebo spravodajské služby," upozornil Lajčák. "Všetci sa musíme prispôsobiť. Všetci musíme modernizovať. Všetci musíme reagovať na rýchlo sa meniace prostredie okolo nás," vyzval minister v Bratislave.

Podľa Lajčáka "žiadny subjekt nemôže reformovať bezpečnostný sektor sám". Na takéto procesy sú nutné partnerstvá na medzinárodnej, regionálnej a vnútroštátnej úrovni. V tejto súvislosti vyzdvihol postavenie a úlohu regionálnych hráčov, predovšetkým OBSE.

VIDEO: "No choď do r*ti, celý nový politik," odkazuje Fico Beblavému. Kopol si aj do zvyšku opozície
Predseda strany Smer-SD Robert Fico zverejnil na svojom Facebooku video, na ktorom opäť vymenoval takmer všetky "hriechy" lídrov opozičných strán. Čítať ďalej
09 | 09 | 2019 | Peter Bachan


Bezpečnostný sektor podľa úradujúceho šéfa OBSE Lajčáka je možné reformovať a posilňovať iba od základov. A organizácie, akou je aj OBSE, chcú poskytovať takýmto procesom podporu.

V neposlednom rade sú to však ľudia, ktorí tvoria bezpečnostné sektory. "Bezpečnostný sektor tvoria ľudia a zároveň sú to opäť ľudia, ktorí trpia, keď bezpečnostný sektor zlyhá. Ak nemôžete veriť tým, ktorí vás majú chrániť, na koho sa máte obrátiť?," uzavrel Lajčák.

Na konferencii v jej prvý deň okrem Lajčáka a iných rečníkov vystúpili podpredseda vlády a minister zahraničných vecí Srbska Ivica Dačič, generálny tajomník OBSE Thomas Greminger či riaditeľka Úradu OBSE pre demokratické inštitúcie a ľudské práva (ODIHR) Ingibjörg Sólrún Gísladóttir.

Generálny tajomník OBSE Greminger zdôraznil, že reforma bezpečnostného sektora je "dôležitá súčasť predchádzania konfliktom, udržateľného mieru a celkovej bezpečnosti".

Do Bratislavy pri tejto príležitosti pricestovali politickí predstavitelia a bezpečnostní poradcovia z účastníckych štátov OBSE, experti a zástupcovia medzinárodných organizácií, akademickej obce i občianskej spoločnosti.

Počas dvojdňovej konferencie v Bratislave budú delegáti diskutovať o možnostiach efektívnejších a udržateľnejších procesov v oblasti Správy a reformy bezpečnostného sektora. Témou bude taktiež spôsob, ako k tomu môže prispieť rozsiahla expertíza OBSE.

Správa a reforma bezpečnostného sektora je jednou z oblastí, na ktorú sa slovenské predsedníctvo v OBSE v roku 2019 zameriava. Ide taktiež o dlhodobú prioritu slovenskej zahraničnej politiky.