Kočnerova výpoveď o obsadení TV Markíza je sondou do duše vtedajšej opozície a čias antimečiarizmu
09 | 09 | 2019 I Peter Králik/TASR

Kočner obžalovaný z falšovania zmeniek TV Markíza vypovedá pred senátom Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Ústave na výkon väzby (ÚVV) Bratislava. Rozhodol sa tak nevyužiť svoje právo nevypovedať. Tak ako Pavol Rusko, aj Marian Kočner začal vysvetľovaním kauzy Gamatex, ktorá mala viesť k podpisu údajných zmeniek.


Rozprával o tom, ako spoznal nebohého majiteľa ESPE Štúdia Siloša Pohanku. Ten mal Pavlovi Ruskovi pomôcť získať licenciu pre Markízu, za čo mal dostať odmenu, čo Pavol Rusko údajne nedodržal. „Pohanka vyvinul právnu aktivitu, aby sa domohol plnenia zmluvy," uviedol Marian Kočner. s tým, že nebol úspešný.

Podľa jeho slov sa to nepáčilo spoločníčke Pavla R. Sylvii Volzovej, ktorá chcela, aby sa splatila aspoň zmluvná pokuta.

Marian Kočner mal následne spísať s Pohankom zmluvu o odstúpení pohľadávky za jednu korunu, čo bolo zdôvodnil tým, že sa dopredu nevedelo, koľko z pohľadávky sa vymôže. Pohanka mal podľa Mariana Kočnera. dostať 30 percent.

Niekdajšia členka Rady pre rozhlasové a televízne vysielanie Anna Hausknotzová, naopak, v júli vypovedala, že Marian Kočner získal pohľadávku násilím. "Ľahko sa vám podpisuje, keď máte pištoľ pri hlave," uviedla vtedy Hausknotzová údajné slová Pohanku. „Nie je pravda, že Pohanka podpísal zmluvu pod nejakým nátlakom,“ reagoval Marian Kočner. O tom má podľa neho svedčiť fakt, že s nimi prišiel do Markízy, keď ju prišli obsadiť. Tvrdí tiež, že mu za televíziu napokon vyplatil 16 miliónov korún.

SÚD S KOČNEROM: Obhajoba v kauze miliónových zmeniek namieta zaujatosť predsedu senátu
Námietku zaujatosti voči predsedovi senátu vzniesol dnes v kauze miliónových zmeniek jeden z obhajcov obžalovaných Marek Para. Dôvodom podľa neho je, že súd uprednostňuje pri vykonávaní dôkazov jednu procesnú stranu, konkrétne prokuratúru.... Čítať ďalej
09 | 09 | 2019 | SITA


„Nie je pravda, že sme prišli do Markízy ozbrojení a ohrozovali niekoho," vypovedal Kočner. Podľa svojich slov prišiel do Záhorskej Bystrice s Pohankom, Štefanom A. a zavraždeným mafiánom Petrom Čongrádym. Následne Marian K. zistil, že zamestnanci televízie sa nepostavili na ich stranu, ako to predpokladala Volzová, ktorú vymenovali za generálnu riaditeľku.

"Vzhľadom na to, že sme boli valným zhromaždením vymenovaní za konateľov Slovenskej televíznej spoločnosti, sme sa ujali svojich právomocí a požiadali pána R., aby odišiel z televízie, lebo tu nemá čo hľadať," doplnil Marian Kočner „Čo to znamená?," mal sa opýtať Pavol R. „To znamená, že v Markíze už nič nemáš“, odpovedal Marian Kočner.

"Vďaka 72 hodinovému protimečiarovskému vysielaniu v televízii Markíza nastúpila potom skupina Mikuláša Dzurindu," povedal o časoch kauzy Gamatex Kočner.

Kočner povedal, že Štefan Agh v minulosti pracoval pre Slovenskú informačnú službu.

Kočner rozprával aj o Petrovi Tóthovi. Vraj sa v kauze Gamatex pohyboval od začiatku. „Informoval som ho o všetkom,“ povedal Kočner.

Priznal, že vraj bol súčasťou vtedajšej „tieňovej“ Slovenskej informačnej službe.

Kočner taktiež tvrdí, že SIS od neho neskôr odtiahla ruky. Neskôr vraj chcel od Čarnogurského, aby priznal, aká bola pravda.

„Viete pán Kočner, revolúcia niekedy požiera vlastné deti. Povedal vtedy Čarnogurský," spomína Kočner. "A ja som mu povedal: Sľuby politikov sú ako lanský sneh, vieme, že bol, ale nevieme to dokázať,“ povedal.