KOČNEROVA VÝPOVEĎ: "Mňa keď neodsúdia, tak tu bude asi revolúcia". Prečítajte si to najdôležitejšie
09 | 09 | 2019 I Peter Bachan

Marian Kočner dnes pred senátom v Justičnom paláci v Bratislave vypovedal k zmenkám televízie Markíza. Jeho výpoveď ale viac odhaľuje reálie slovenskej politiky na prelome tisícročí, než ozrejmuje pôvod zmeniek.


Kočner začal svoju výpoveď rozprávaním o Silošovi Pohankovi, niekdajšiemu majiteľovi dabingového štúdia ESPÉ, ktorý sa dostal do sporu s Pavlom Ruskom. „Intenzívnejšie som sa s ním spoznal počas kauzy únosu Michala Kováča ml.," povedal počas výpovede Kočner.

Pohanka sa s Kočnerom mal podľa jeho slov kontaktovať "niekedy okolo roku 1997" v súvislosti s tým, že si Pavol Rusko neplnil zmluvu, ktorú mal podpísať s Pohankom. „Siloš ma poprosil, či by som mu nepomohol vymôcť pohľadávky," vysvetľuje Kočner situáciu, počas ktorej sa dostal k pohľadávke od Pohanku. Ten údajne nemal kapacity ani financie na to, aby sa súdil vymáhal peniaze svojpomocne. Od Pohanku mal Kočner dostať "kópiu tej zmluvy, dokumenty, niekoľko žalôb".

Jana Teleki: Zmätkovanie na NAKA pri odoberaní telefónov – bolo to nezákonné ?
Hoci po vyjadrení ministra spravodlivosti Gábora Gála, že na základe podozrenia treba vzniesť obvinenie ľuďom, ktorým polícia odobrala telefóny, väčšina občanov nepoznala presné znenie uznesenia, na základe ktorého vôbec začalo trestné stíhanie,... Čítať ďalej
08 | 09 | 2019 | Jana Teleki


Kočner vo svojej výpovedi ďalej opisuje stretnutia so Sylviou Volzovou, Čongrádym a s Pavlom Ruskom, ktorý dnes neprišiel na súd. „Keby všetci pristupovali k práci ako ty, tak komunizmus neexistuje," citoval Kočner Ruska vo svojej výpovedi.

Kočner otvoril na súde aj ďalšiu tému - spor, ktorý mal so Slovenskou televíziou. „Málokto vie, že som vyhral 10 miliónov korún. Slovenská televízia mi zaplatila reklamným časom,” povedal Kočner. Mediálny priestor mal nakoniec Kočner predať reklamnej agentúre, ktorá ho za to mala vyplatiť.

„Ohlásil som sa pánovi Ruskovi a dohodli sme si stretnutie v kancelárii spoločnosti Forza. Na stretnutí bol právnik, nepamätám si aký, pán Kováčik a aj pán Rusko. Oznámil som mu, že som sa stal majiteľom pohľadávky,” ozrejmuje Kočner situáciu, kedy začal vymáhať pohľadávku od Markízy. „Oznámil som mu, že, samozrejme, čiastka je vysoká, ale že zaplatiť to môže nejakým reklamným časom a pánovi Pohankovi by sme to speňažili." Rusko mu mal nakoniec oznámiť, že nemá záujem o riešenie tejto splatnosti pohľadávky.

KRIMI: Pre nahlásenie bomby u prezidentky už začali trestné stíhanie
Polícia už začala trestné stíhanie pre šírenie poplašnej správy - pre nahlásenie bomby v dome prezidentky Zuzany Čaputovej. Čítať ďalej
09 | 09 | 2019 | SITA


Nasleduje už mediálne veľmi dobre známa kauza Gamatex.

Kočner pri výpovedi čítal z rozhodnutia súdu, po ktorom sa jeho a Aghova firma Gamatex stala spoločníkom televízie. „Gamatex sa stal 51-percentným vlastníkom Slovenskej televíznej spoločnosti, ktorá vymenovala za konateľov doktora Agha a mňa." To išli potom oznámiť Ruskovi do Markízy, no podľa jeho slov to nebolo tak, ako to prezentujú médiá. „Žiadne pištole, nič. Bol som ta ja, pán Agh, Siloš Pohanka, ktorý si to prišiel vychutnať a Peter Čongrády," tvrdí Kočner. „Požiadali sme pána Ruska, aby odišiel z televízie, respektíve z firmy, že už tam nemá čo hľadať."

Kočner odmieta, že by pohľadávku od Pohanku kúpil pod nátlakom. Bývalá členka licenčnej rady Anna Hausknotzová ale v júli pred súdom tvrdila, že Pohanka pohľadávku predal Kočneorvi za korunu - nedobrovoľne. „Ľahko sa vám podpisuje zmluva, pani Hausknotzová, keď máte pištoľ pri hlave.”

„Moje deti chodili s plačom domov, že som ukradol Markízu,” tvrdí vo svojej výpovedi Kočner. Podľa neho vyvolávali na neho nátlak vtedajšie štátne orgány - SIS, ministerstvo vnútra a polícia.

Podľa Kočnera bol Rusko monitorovaný SIS .„To, že bol pán Rusko monitorovaný Slovenskou informačnou službou, som nadobudol v čase, keď sme boli na zaujímavom stretnutí," uvádza Kočner verejnosť do ďalšieho dejstva. „Bol tam pán Svěchota a dvaja príslušníci SIS, ktorí sa mi predstavili pod krycím menom."

Podľa Kočnera mu mal Svěchota povedať, že o Markízu má záujem samotný Rezeš, za ktorým boli jednoznačne záujmy vtedajšieho premiéra Vladimíra Mečiara. „Chcel som z toho stretnutia odísť, ale Agh ma upozornil, že to sú nebezpeční ľudia a musíme si ich vypočuť.”

Kočner dúfa, že bude môcť dnes klásť otázky aj Petrovi Tóthovi.  „Čo ma veľmi prekvapilo, bola správa riaditeľa SIS pána Mitra, inak veľmi dobrého kamaráta pána Tótha.” V správe SIS sa malo uvádzať, že Kočner spolupracoval so Slovenskou informačnou službou aj v kauze Markízy a Gamatexu.

Kočner následne spomína aj nebohého Ernesta Valka, ktorý mal navrhnúť urovnať spor a podpísať zmenky. Ten mal byť aj spojkou s ďalším menom, ktoré Kočner spomenul - Peter Steinhübel, ktorý mal mať taktiež záujem o inú televíziu.

Valko mu vraj nevedel poradiť žiadnu zmluvu, ktorá by v budúcnosti Ruska prinútila zaplatiť dlžnú sumu. Navrhol vraj podpísať zmenky. „Ja som ani nevedel, čo je to zmenka," vyhlásil Kočner. „Pre doktora Valka bol garanciou Čongrády. A tak sme mohli začať proces predaja Gamatexu."

Vtedy kočner pripojil aj ďalšieho "hráča" - KDH. K téme čítajte viac:

Kočnerova výpoveď o obsadení TV Markíza je sondou do duše vtedajšej opozície a čias antimečiarizmu
Kočner obžalovaný z falšovania zmeniek TV Markíza vypovedá pred senátom Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Ústave na výkon väzby (ÚVV) Bratislava. Rozhodol sa tak nevyužiť svoje právo nevypovedať. Tak ako Pavol Rusko, aj Marian Kočner začal... Čítať ďalej
09 | 09 | 2019 | Peter Králik/TASR


„V zásade sme z toho všetci obišli dobre, až na pána Ruska,” povedal Kočner. "My sme vytvorili firmu s doktorom Aghom, pre prípad, že by sa niekomu niečo stalo. Zmenky sme previedli na firmu Inkasný servis za účelom vyinkasovanie zmeniek. Konečnými užívateľmi výhod boli pán Kočner a pán Agh," hovorí ďalej Kočner. "Ja som z určitých dôvodov zo spoločnosti odišiel, potom sme ju previedli na zahraničnú firmu a potom opäť na Slovensko."

„Ja som nemal čo stratiť,” obhajuje Kočner spôsob, prečo okrem vyplatených miliónov korún podpísali zmenky za ďalších takmer 500 miliónov korún. „Keby boli zmenky falošné, tak by som ich nemal na svoje meno. Snáď niekto neuverí tomu, že by som vymáhal niečo, čo je falošné."

„Keď sme zmenky zobrali zo súdu za účelom skúmania veku atramentu... Keby tie zmenky neboli z roku 2000, nikdy v živote by som ich nevrátil na súd," vyhlásil Kočner a opakuje, že ak by išlo sfalšované dokumenty, nepriniesol by ich späť na súd ako „dôkaz proti sebe".

Kočner sa sťažuje na médiá, ktoré ho údajne už dopredu odsúdili. Cituje z vyjadrení šéfredaktorky Denníka SME.

Kočner sa tiež posťažoval na eskortu s vrtuľníkom, ktorá ho včera sprevádzala pri prevoze z Leopoldova do Bratislavy. Prevoz nazval "cirkusom pre médiá". Podľa jeho slov najprv nechcel odpovedať na otázky, ktoré mu budú popoludní klásť sudcovia či právni zástupcovia, ale nakoniec sa rozhodol, že bude odpovedať.

Sudca následne vyhlásil prestávku, o pokračovaní vás budeme informovať.

Kočner: Keby zmenky boli falošné, tak by som ich nevymáhal pod svojim menom a svojou firmou
Kočner obžalovaný z falšovania zmeniek TV Markíza vypovedá pred senátom Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Ústave na výkon väzby (ÚVV) Bratislava. Rozhodol sa tak nevyužiť svoje právo nevypovedať. Tak ako Pavol Rusko, aj Marian Kočner začal... Čítať ďalej
09 | 09 | 2019 | Aneta Leitmanová