Silný tajfún v Severnej Kórei zničil stovky domov, zahynulo päť ľudí
08 | 09 | 2019 I TASR

Najmenej päť ľudí prišlo o život v dôsledku silného tajfúnu, ktorý cez víkend zasiahol Severnú Kóreu. Zničené boli stovky domov a desaťtisíce hektárov polí, informovali v nedeľu severokórejské štátne médiá.


Tajfún Lingling ešte predtým zasiahol susednú Južnú Kóreu, kde si vyžiadal troch mŕtvych a 13 zranených a spôsobil prerušenie dodávok elektriny do približne 160.000 domácností. Podľa agentúry AP išlo o jeden z najsilnejších tajfúnov, aký kedy zasiahol Kórejský polostrov.

Podľa severokórejskej tlačovej agentúry KCNA bolo počas vyčíňania tajfúnu v KĽDR zničených, poškodených alebo zatopených 460 domov a 15 verejných budov. Zničená bola úroda na približne 46.000 hektároch poľnohospodárskej pôdy.

Pri demonštráciách v Hongkongu policajti použili slzný plyn, demonštranti žiadajú Trumpa o pomoc
Hongkonská polícia v nedeľu vypustila slzný plyn na rozptýlenie demonštrantov v nákupnej štvrti Causeway Bay v prímorskej oblasti, po tom, čo sa demonštranti zhromaždili pred americkým konzulátom a požiadali o pomoc pri vrátení demokracie do mesta... Čítať ďalej
08 | 09 | 2019 | Marek Molnár


Okrem piatich mŕtvych severokórejské úrady informovali aj o troch zranených. Podľa juhokórejských médií Pchjongjang možno neskôr prizná vyšší počet obetí i rozsiahlejšie materiálne škody.

Tajfún vyčíňal v Severnej Kórei od sobotňajšieho popoludnia do nedeľňajšej polnoci miestneho času. Po prechode ponad územie KĽDR zoslabol a presunul sa smerom k ruskému mestu Vladivostok.

Severokórejský vodca Kim Čong-un už v piatok zvolal krízové zasadnutie zodpovedných činiteľov, ktorých pokarhal za podľa neho nedostatočné prípravy na príchod tajfúnu.