Pri demonštráciách v Hongkongu policajti použili slzný plyn, demonštranti žiadajú Trumpa o pomoc
08 | 09 | 2019 I Marek Molnár

Hongkonská polícia v nedeľu vypustila slzný plyn na rozptýlenie demonštrantov v nákupnej štvrti Causeway Bay v prímorskej oblasti, po tom, čo sa demonštranti zhromaždili pred americkým konzulátom a požiadali o pomoc pri vrátení demokracie do mesta ovládaného Čínou.


Polícia sťahovala demonštrantov z centrálnej obchodnej štvrte, ktorí sa počas troch mesiacov nepokojov rozptýlili do blízkej administratívnej oblasti Wan Chai a do Causeway Bay. Aktivisti postavili barikády, rozbili okná, začali pouličné požiare a zdemolovali stanicu metra MTR v jednej zo štvrtí bývalej britskej kolónie.

Centrum, kde sídlia banky, klenotníctva a najkvalitnejšie pasáže, bolo zaplavené grafitmi, rozbitým sklom a tehlami vytrhnutými z chodníkov. Demonštranti spustili požiare z kartónových krabíc a stavali barikády s kovovým plotom.

Tisíce demonštrantov spievalo skladbu od Whitney Houston, Banner Star Spangled a vyzvali amerického prezidenta Donalda Trumpa, aby „oslobodil“ ich mesto. Mávali hviezdami a pruhmi, čím naznačovali, že chcú demokraciu a slobodu.

„Bojujte za slobodu a stojte pri Hongkongu,“ zakričali demonštranti pred tým, ako odovzdali petície na americkom konzuláte. "Odolajte Pekingu, osloboďte Hongkong."

Americký minister obrany Mark Esper v sobotu vyzval Čínu, aby k Hongkongu, ktorý sa vrátil k čínskej vláde v roku 1997, bola zdržanlivá. Minulý mesiac Trump navrhol, aby Čína „ľudsky“ vyriešila problém v Hongkongu skôr, ako ich zasiahne obchodná vojna. Ešte predtým Trump označil protesty za „nepokoje“, ktoré by si mala vyriešiť Čína.

Polícia reaguje na násilie už 14 týždňov vodnými delami, gumovými guľkami a slzným plynom, pričom už bolo zatknutých niekoľko osôb.

Čína popiera obvinenie zo zasahovania do slobody a tvrdí, že Hongkong je vnútorná záležitosť. Vodca Hongkongu Carrie Lam ohlásil tento týždeň ústupky zamerané na ukončenie protestov vrátane formálneho zrušenia ohromne nepopulárneho zákona o vydávaní, ktorý podnietil nepokoje v júni.

Návrh zákona by umožnil vydanie ľudí do Číny pred súdom, ktorý je vedený komunistickou stranou, pričom Hongkong má nezávislé súdnictvo, ktoré sa datuje od britskej vlády.

MIGRAČNÁ VLNA JE TU ZNOVA: Tri milióny migrantov na hraniciach Európy
Čísla, ktoré sa týkajú nelegálnej migrácie utečencov z Turecka do Grécka (poťažmo do Európy) predvídajú ďalšiu migračnú krízu. Pri poslednom masívnom prílive migrantov v roku 2015 sa do Európy dostalo cez Grécko takmer milión migrantov. Podľa The... Čítať ďalej
08 | 09 | 2019 | Roman Suchý