Novinárke sa podarilo odhaliť tajnú americkú základňu v Estónsku! Stačila malá zmienka na internete
08 | 09 | 2019 I Tomáš Kubec

Spojené štáty majú v Estónsku jednotku špeciálnych síl, čo miestna vláda doteraz popierala. Informácie priniesla Česká televízia. V pobaltskej krajine pritom vedľa vojakov NATO pôsobí už od ruskej agresie proti ukrajinskému Krymu z roku 2014, kedy o prílet jednotky vláda požiadala. Prísne utajenú skutočnosť odhalila miestna reportérka Anna Pihlov. Nenápadná zmienka na internete ju priviedlo až na skrytú vojenskú základňu.


Novinárka Anna Pihlov našla na webe americkej armády údaj, ktorý doteraz zostáva pre niektorých Estóncov neuveriteľný: Pentagon v pobaltskej krajine tento rok vyčlenil v prepočte bezmála 14,5 milióna eur na tajné operácie.

V Číne úspešne naklonovali mačku, metódu by chceli použiť na záchranu ohrozených druhov
V Číne sa narodila naklonovaná mačka. Svojho majiteľa stála 30 tisíc eur. "Kópiu" domáceho maznáčika vytvorila firma, ktorá už niekoľko rokov vykonáva klonovanie psov. Proces by ale v budúcnosti mohol poslúžiť pri zraniteľnejších... Čítať ďalej
08 | 09 | 2019 | Tomáš Kubec


Krátka zmienka bez ďalších detailov prinútila novinárku pátraniu, na konci ktorého sa potvrdilo, o čom sa doteraz len špekulovalo. Americkí vojaci v krajine pôsobia trvalo v tajnom režime a už niekoľko rokov. Vláda aj tamojšia armáda pritom ich prítomnosť zatiaľ vždy popierali.

O misiu požiadala estónska vláda v roku 2014

Teraz, po strate krytia, sa Američania rozhodli aspoň čiastočne utajovanú základňu poodhaliť. Nechali na nej natáčať aj Pihlov, ktorá ale kvôli prísnym bezpečnostným opatreniam nesmela prezradiť, kde presne sa zariadenie nachádza.

https://www.hlavnydennik.sk/2019/09/08/komentar-vlada-usa-si-poriadne-nasala-do-papule-ohybat-zakon-vo-svoj-prospech-je-take-americke/

Nie je jasné, koľko amerických vojakov v pobaltskej krajine pôsobí. Ich misia začala na požiadanie vlády v roku, kedy Rusko nelegálne okupovalo ukrajinský polostrov Krym. "Pôsobíme tu nepretržite od roku 2014. Aktivity, ktoré tu máme, niekedy vyžadujú navýšenie našich kapacít," potvrdil Kevin Stringer z velenia amerických špeciálnych síl v Európe (SOCEUR).

Pentagon posiela peniaze na stavbu kasární

Peniaze, ktoré Pentagon len na tento rok poskytol, majú ísť na stavbu kasární a výcvikových priestorov. Zatiaľ jednotky sídlia na základni estónskej armády. V prípade konfliktu neprijímajú rozkazy z Tallinu, ale z nemeckého Stuttgartu, kde sídli velenie amerických síl v Európe.

"Väčšinou sú to tí istí vojaci, príliš nerotujú. A to je dobre, pretože v prípade problémov by to boli práve oni, ktorí by prišli na pomoc," myslí si veliteľ špeciálnych síl estónskej armády Riho Ühtegi.

Donald Trump a jeho veľké čierne pero
08 | 09 | 2019 | Tomáš Kubec


Do rozvoja vojenskej spolupráce s USA tlačí pobaltské štáty od svojho vstupu do NATO už pätnásť rokov. Estónsko dokonca zákonom zriadilo Spojené štáty za strategického vojenského spojenca.