MIGRAČNÁ VLNA JE TU ZNOVA: Tri milióny migrantov na hraniciach Európy
08 | 09 | 2019 I Roman Suchý

Čísla, ktoré sa týkajú nelegálnej migrácie utečencov z Turecka do Grécka (poťažmo do Európy) predvídajú ďalšiu migračnú krízu. Pri poslednom masívnom prílive migrantov v roku 2015 sa do Európy dostalo cez Grécko takmer milión migrantov. Podľa The Times je v Grécku momentálne evidovaných okolo 90 tisíc utečencov. Znepokojujúce je však číslo, ktoré určuje príliv ilegálnych utečencov z Turecka. Počet takýchto migrantov totiž oproti vlaňajšku razantne stúpol.


Turecký minister zahraničia Mevlut Cavusoglu predniesol vo vysielaní tureckej televíznej stanice TGRT Haber, že Turecko uvažuje o odstúpení od migračnej dohody, ktorú uzavrelo s EÚ v období predošlej migračnej krízy, ktorej Európa čelila v rokoch 2015 a 2016. Dohoda mala pomôcť vtedajšiu zúfalej situácii EÚ, keď do nej dorazilo v krátkom časovom horizonte cez milión utečencov (z toho 860 000 cez Grécko).

Pellegrini sa opäť pustil do Fica: Chce si ho zavolať, aby mu vysvetlil výroky k Mazurekovi
08 | 09 | 2019 | Peter Králik/TASR


Ankara vtedy sprísnila hraničné kontroly a súčasťou dohody bolo tiež, že každý migrant, ktorý sa dostane do Grécka z Turecka, bude Turecku vrátený (pokiaľ samozrejme nebudú patentované podmienky pre udelenie azylu). Na oplátku mali dostať Turci z Bruselu finančnú dotáciu. V pláne bolo tiež obnoviť rokovania o vstupe Turecka do Európskej únie a mal im byť umožnený bezvízový pohyb. Ani jedna z týchto vecí nebola doteraz vyriešená. Turecko stále nie je súčasťou EÚ a o bezvízovom styku si zatiaľ môže nechať len zdať.

Teraz ale Turecko hrozí tým, že bude musieť otvoriť brány, pretože nedostalo žiadnu pomoc zo strany Európskej únie. Momentálny nápor sýrskych utečencov je pre nich neúnosný a domnievajú sa, že nie je fér, aby takúto záťaž nieslo Turecko na svojich pleciach samo, uvádza agentúra Reuters.

Jedným z možných riešení na odľahčenie problému je zriadenie bezpečnostnej zóny v Sýrii pre návrat utečencov späť do ich krajiny. Súčasne je v Turecku evidovaných 3,65 milióna sysrkých utečencov. Milión z nich by mal byť premiestnený práve do bezpečnostných zón.

Momentálne Grécko zápasí s vysokým nárastom prichádzajúcich utečencov z Turecka. V porovnaní s minulým rokom ich počet stúpol až trikrát. Jedná sa konkrétne o číslo 1570, ktoré ešte v minulom roku bolo definované počtom približne 479 osôb. Momentálne je situácia taká, že z Turecka do Grécka prejde týždenne približne 300 migrantov, nedávno ich bolo ale iba 60, dokazujú údaje agentúry OSN pre utečencov (UNHCR).

Jedným z dôvodov popularizácie migrácie Sýrčanov z Turecka do Grécka a Európy je nepríjemná politická situácia, ktorá panuje v Turecku. Okrem iného sa tamojší utečenci stretávajú často s negatívnym ohlasom zo strany Turkov. Majú totiž dojem, že im berú prácu a zvyšujú kriminalitu. "Ak by boli však nútení Sýrčania odísť, drvivá väčšina (80%) by sa rozhodla pre riskantnejšie cestu do Európy, než pre návrat do Sýrie," uviedla turecká ministerka pre rodinné a sociálne záležitosti Semy Ramazanogluová.

Turecko má tak v rukách neskutočne silnú zbraň s názvom "masová migrácia". Sú si plne vedomí, že ak otvoria brány a odstúpia z predtým dohodnutej dohody, bude mať Európa obrovský problém. Navyše vedia, že súčasné európske vlády nie sú ochotné ani schopné proti ich zbrani bojovať. Túto teóriu šíri americká politologička Kelly Greenhilová vo svojej knihe s názvom "Zbraň masovej migrácie".

"Ak Európska únia nepodporí výstavbu bezpečnostných zón, otvorí Turecko svoje brány a tým dostane Európu do nepríjemnej situácie, kedy bude musieť čeliť obrovskému prílivu migrantov," uviedol prezident Recep Tayyip Erdogan. Vedenie EÚ a predovšetkým Nemecko na čele s kancelárkou Merkelovou, nemá záujem utečencov usmerňovať a brániť im v dosiahnutí ich cieľa za pomoci armády, alebo polície. Ako si s nimi teda prípadne poradia?