Francúzsko neprijme ďalšie oneskorenie brexitu
08 | 09 | 2019 I Marek Molnár

Ako sa blíži termín konca Brexitu, zdá sa, že Francúzsko nie je ochotné ho ďalej predĺžiť, pričom uvádza, že v prípade, že sa ho Spojené kráľovstvo pokúsi opäť odložiť o ďalšie tri mesiace, bude odpoveď Francúzska jasné „NIE“.


Prísne varovanie prichádza len niekoľko dní potom, čo parlament Spojeného kráľovstva prijal návrh zákona, ktorý zaväzuje premiéra Borisa Johnsona, aby sa snažil o predĺženie termínu brexitu aj po 31. októbri, ak dovtedy nebude s EÚ uzavretá žiadna dohoda o Brexite. Ak sa navrhne iný dátum, musí ho Johnson prijať do dvoch dní.

"Za súčasných okolností je veľmi nepravdepodobné, že by sme súhlasili s preložením tohto dátumu, nebudeme sa tým predsa zaoberať každé tri mesiace!" Uviedol francúzsky minister zahraničných vecí Jean Yves le Drian.

Le Drian, ktorý ďalej uviedol, že to čo robia je „veľmi znepokojujúce“ a vyzval Londýn, aby objasnil svoju budúcu taktiku Brexitu.

"Briti nám musia povedať, čo chcú," komentoval francúzsky minister zahraničných vecí.

Francúzsky diplomat už skôr predpovedal, že Brexit bez dohody je „najpravdepodobnejším scenárom“.

Medzitým Johnson vylúčil akúkoľvek možnosť požiadať o ďalšie zdržanie a prehlásil poslancom, že „radšej by bol mŕtvy v priekope. Predĺžením nedosiahneme vôbec nič. Aký má zmysel jeho ďalšie oneskorenie?" Vyhlásil minulý týždeň pre portál Commons.

Trump zrušil rokovania s Talibanom po bombardovaní v Afganiste
Výbuch v Kábule, ktorý zabil tucet ľudí, vrátane amerického vojaka, dokazuje, že nemá zmysel rokovať s Talibanom, ktorý počas dôležitých rozhovorov nedokáže udržať prímerie, tvrdí prezident Trump. Čítať ďalej
08 | 09 | 2019 | Marek Molnár