Do súboja o prezidentskú nomináciu v USA vstúpil 4. republikán Mark Sanford
08 | 09 | 2019 I TASR

Do súboja o prezidentskú nomináciu americkej Republikánskej strany vstúpil v nedeľu štvrtý uchádzač, bývalý dlhoročný guvernér Južnej Karolíny Mark Sanford, informuje agentúra AFP. V tábore demokratov sú už dve desiatky záujemcov o prezidentskú kandidatúru.


Okrem súčasného šéfa Bieleho domu Donalda Trumpa a Sanforda ohlásili kandidatúru ešte dvaja republikáni: bývalý konzervatívny kongresman Joe Walsh a exguvernér štátu Massachusetts Bill Weld. Trump je podľa prieskumov jasným favoritom súboja o republikánsku prezidentskú nomináciu.

Sanford pri ohlásení svojej kandidatúry kritizoval Trumpovu administratívu, ktorá je podľa neho zodpovedná za obrovské zadlženie a rozpočtové deficity.

"Myslím, že naša Republikánska strana stratila cestu. Prezident sám seba nazýva kráľom dlhov... a podľa mňa nás vedie zlým smerom," povedal 59-ročný Sanford v nedeľňajšom rozhovore pre televíziu Fox News.

Na otázku, či si skutočne myslí, že by mohol poraziť Donalda Trumpa odpovedal: "Ja vravím, že človek nikdy nevie, (ako veci dopadnú)."

Sanford bol guvernérom Južnej Karolíny v rokoch 2003-2011 a od roku 2013 do januára 2019 pôsobil ako člen amerického Kongresu. O kreslo kongresmana prišiel, keď ho v republikánskych primárkach porazil stúpenec prezidenta Trumpa.

O nomináciu Demokratickej strany sa uchádza 20 kandidátov, čo je najvyšší počet v moderných dejinách USA. Je medzi nimi šesť senátorov, päť žien, traja Afroameričania, jeden Hispánec a jeden politik otvorene sa hlásiaci k homosexualite. Favoritom medzi mini je bývalý viceprezident z éry Baracka Obamu Joe Biden.

Turecko a USA začali so spoločným hliadkovaním na severe Sýrie
Spojené štáty a Turecko začali v nedeľu so spoločnými vojenskými hliadkami na severovýchode Sýrie, ktorých cieľom je zmiernenie napätia medzi Ankarou a Američanmi podporovanými kurdskými silami. Informovala o tom agentúra AFP. Čítať ďalej
08 | 09 | 2019 | TASR