Trump pochválil výmenu väzňov medzi Ruskom a Ukrajinou. Označil ju ako „obrovský krok k mieru“
07 | 09 | 2019 I Marek Molnár

Americký prezident Donald Trump ocenil výmenu väzňov medzi Moskvou a Ukrajinou, zablahoželal týmto obom krajinám k tomu, že urobili pozitívny krok, ktorá nazval ako „obrovský krok k mieru“.


Vládne lietadlo nesúce prepustených Rusov pristálo v sobotu popoludní v Moskve a lietadlo s oslobodenými Ukrajincami pristálo v Kyjeve, kde ich privítal veľký radostný dav a prezident Volodymyr Zelenský. V oboch lietadlách sa nachádzalo 35 osôb, takže v celkovom počte 70 ľudí.

Trump napísal na svoj Twitter, že Rusko a Ukrajina si vymenili obrovský počet väzňov. Sú to veľmi dobré správy a dúfam, že to je skutočný krok k mieru.



Medzi väzňami sa nachádzal aj vedúci agentúry RIA Novosti Ukrajina, Kirill Vyshinsky. Tento ruský novinár strávil viac ako rok v ukrajinskom väzení, čeliac obvineniam z „veľkej vlastizrady“ za údajné šírenie dezinformácií a podporu samozvaným republikám Doneck a Lugansk.

Samotný Vyshinsky však tvrdí, že si iba robil svoju prácu novinára.

Očakáva sa, že táto výmena zmierni napätie medzi oboma krajinami.

AKTUALIZOVANÉ: Výmena väzňov medzi Ruskom a Ukrajinou je dokončená
Lietadlá, ktoré prevážali väzňov, pristáli na letiskách v Moskve a Kyjeve, čím sa konečne ukončila očakávaná výmena medzi Ruskom a Ukrajinou. V oboch lietadlách sa nachádzalo 35 osôb, takže v celkovom počte 70 ľudí. Čítať ďalej
07 | 09 | 2019 | Marek Molnár