Putin varoval Busha pred útokmi z 11. septembra už dva dni vopred! Tvrdí bývalý analytik CIA
06 | 09 | 2019 I Imrich Kovačič

Ruský prezident Vladimir Putin varoval svojho amerického kolegu Georgea W. Busha už dva dni pred útokmi z 11. septembra 2001. Oznámil mu, že USA hrozí teroristický útok z Afganistanu. Odhalil to bývalý analytik CIA.





Naliehavé varovanie Busha ruským lídrom je uvedené v knihe „Ruská pasca: Ako môže naša tieňová vojna s Ruskom viesť do špirály jadrovej katastrofy“, ktorá bola vydaná začiatkom tohto týždňa a ktorú napísal George Beebee, hlavný analytik CIA z čias Bushovej éry.

Odhalenie tajných dokumentov predchodcov CIA: Presné pokyny pre agentov, ako oslabiť mocné spoločnosti
V roku 2008 bola zverejnená príručka s názvom „The Simple Sabotage Field Manual,“ ktorá poodhaľuje spôsoby sabotáže veľkých firiem. Zaručene ste sa už niekedy stretli s človekom, ktorý akoby sa presne riadil podľa týchto pokynov.... Čítať ďalej
05 | 09 | 2019 | Tomáš Kubec


Putin telefonoval prezidentovi Bushovi dva dni pred útokmi, aby ho varoval, že ruská spravodajská služba odhalila známky začínajúcej teroristickej kampane, ktorá „niečo pripravovala“, a ktorá vychádzala z Afganistanu.

Odhalenie bývalého agenta CIA sa javí ako ďalší dôkaz toho, že Washington bol opakovane varovaný pred útokmi, ku ktorým nakoniec došlo 11. septembra 2001.

Zatiaľ čo existencia varovania z Moskvy je verejnosti už roky známa, starší ruskí spravodajskí predstavitelia o nich hovorili už v čase krátko po útokoch. Beebeeho kniha naznačuje, že sa neobmedzovala len na výmenu informácií medzi spravodajskými službami a že Putin osobne varoval Busha.

Právo podľa Čaputovej
Zuzana Čaputová získavala právnickú prax na Mestskom úrade v Pezinku a neskôr u Sorosa vo Via Iuris. Človek by teda čakal, že so základnými právnymi pojmami a ich výkladom nebude mať problém. Čítať ďalej
04 | 09 | 2019 | Slavěna Vorobelová


Okrem Ruska údajne upozorňovali na hroziace útoky v USA aj Briti a opakovane varovali CIA aj FBI. Stále však ostáva nejasné, či Biely dom tieto výstrahy skutočne obdržal a či urobil naozaj všetko, čo je v jeho silách, aby chránil svojich občanov.

Niektoré náznaky uvažovania úradníkov Bieleho domu z toho času, sú obsiahnuté aj v monografiách Condoleezzy Riceovej, poradkyne pre národnú bezpečnosť a neskoršej ministerky zahraničných vecí USA.

V správe „No Higher Honour“ Riceová pripustila Putinové varovanie pred extrémistami, financovanými  Saudskou Arábiou v Pakistane, ktorí podľa neho nakoniec spôsobia v USA „veľkú katastrofu“.

Riceová uviedla, že toto varovanie zamietla, keďže išlo podľa nej  iba "o ruskú zatrpknutosť voči Pakistánu za podporu afganských mudžahídov počas vojny Sovietskeho zväzu v Afganistane."

Inštalácia "Tribute in Light" v New Yorku označujúca umiestnenie budov Svetového obchodného centra zničených 11. septembra 2001 © Reuters