Nová poštová známka pripomína smrť košických mučeníkov spred 400 rokov
06 | 09 | 2019 I TASR

Štvorstému výročiu smrti troch košických mučeníkov vyhlásených za svätých je venovaná nová slovenská poštová známka. Slávnostne ju v piatok inaugurovali v priestoroch košickej Teologickej fakulty Katolíckej univerzity.


Známka zobrazuje umučenie trojice kňazov - svätých Mareka Križina, Štefana Pongráca a Melichara Grodeckého zo 7. septembra 1619 v Košiciach aj s nástrojmi ich mučenia. Kňazi boli obeťami bojov medzi protestantmi a katolíkmi počas povstania Gabriela Bethlena. Povstaleckí vojaci ich umučili po tom, ako odmietli zaprieť svoju katolícku vieru. Za svätých ich vyhlásil v roku 1995 pápež Ján Pavol II.

Známka bola tlačená technológiou ofsetu a vyšla v náklade 250.000 kusov s nominálnou hodnotou 1,85 eura, čo zodpovedá cene za doporučený list do hmotnosti 100 gramov vo vnútroštátnom styku.

Grafickú úpravu známky pripravili akademický maliar, grafik a ilustrátor Marián Čapka a rytec Jozef Česla. Grafika použitá pri výtvarnom návrhu známky pochádza z knihy Gabriela Hevenesiho Ungaricae Sanctitatis Indicia (Dôkazy svätosti Uhorska), ktorá mala prvé vydanie v roku 1692.

Slovenské železnice upozorňujú na výluky vlakov
Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) upozorňujú na výluky počas budúceho týždňa, pre ktoré budú cestujúcich prepravovať náhradnými autobusmi. Ide o výluky na úsekoch Nitra – Ivanka pri Nitre v pondenlok 9. septembra od 8:20 do 16:30, Čachtice -... Čítať ďalej
06 | 09 | 2019 | SITA


"Je to najstaršie známe vyobrazenie košických mučeníkov od významných viedenských medirytcov. Chceli sme verejnosti ukázať, ako títo svätci vyzerali optikou ľudí 17. storočia," uviedol pre novinárov Martin Vančo zo Slovenskej pošty, a.s.

Okrem známky vyšla aj obálka prvého dňa (FDC) a príležitostná pečiatka. Inauguráciu pripravili Arcibiskupský úrad v Košiciach, Zväz slovenských filatelistov a Slovenská pošta.

Košická arcidiecéza si 400. výročia smrti sv. košických mučeníkov pripomína víkendovou slávnosťou. Začne sa v sobotu (7. 9.) o 9.00 h v Dóme sv. Alžbety Fatimskou pobožnosťou pod vedením pomocného biskupa Mareka Forgáča a vyvrcholí v katedrále o 10.00 h slávnostnou omšou, ktorej hlavným celebrantom bude arcibiskup Bernard Bober.

V nedeľu (8. 9.) o 10.00 h bude v Chráme Najsvätejšej Trojice pontifikálnu omšu celebrovať kardinál Péter Erdő, maďarský prímas. Tento kostol na Hlavnej ulici stojí na mieste, kde boli kňazi umučení.