Komentár Soerena Kerna: Salvinimu upadá moc, ale stále nie je vyradený z hry

Matteo Salvini, taliansky podpredseda vlády a minister vnútra od roku 2018, bol vyradený zo svojej funkcie aj napriek tomu, že Salvini dúfal, že pád vlády povedie k novým voľbám, v ktorých zvíťazí jeho Liga Severu a on sa stane premiérom.


Ako de facto vodca európskeho hnutia proti masovej migrácii môže Salviniho odchod z vlády zastaviť úsilie o spomalenie nelegálneho prisťahovalectva na kontinent. Mnohí analytici sa však domnievajú, že Salvini, ktorý naďalej vedie oproti svojim súperom v prieskumoch verejnej mienky, sa čoskoro vráti do vlády a bude mať ešte silnejšie postavenie ako predtým.

8. augusta, po mesiacoch verejných sporov, vyhlásil Salvini vládnu koalíciu medzi svojou stranou Ligy a hnutím proti päťhviezdičkovému hnutiu (M5S) za nerealizovateľnú. Bol obvinený z blokovania hlavných politík Ligy a prehlásil, že jedinou cestou vpred je možnosť čerstvých volieb.

Liga a M5S boli pred nepresvedčivými voľbami v marci 2018 politickými protivníkmi. O tri mesiace neskôr však vytvorili nepravdepodobnú alianciu. Ich koaličná dohoda z júna 2018, načrtnutá v 39-stranovom akčnom pláne, prisľúbila zakročiť proti nelegálnemu prisťahovalectvu a deportovať až 500 000 nelegálnych prisťahovalcov.

Odvtedy Salvini obviňuje M5S z neuskutočnenia častí koaličnej dohody. Napätie vyvrcholilo 7. augusta, keď počas zasadania v Parlamente hlasovalo M5S proti projektu, ktorý Salvini podporil - ide o vysokorýchlostné vlakové spojenie s Francúzskom. „Je zbytočné pokračovať s hádkami,“ napísal Salvini na svoju stránku na Facebooku. „Taliani potrebujú istotu a fungujúcu vládu.“ Salvini vyzval, aby sa 13. októbra konali nové voľby.

V snahe vyhnúť sa predčasným voľbám, kde prieskumy ukazovali, že Salvini by mohol vyhrať, M5S sa pridali k súperovi z ľavého stredu, teda k Demokratickej strane (PD). M5S a PD uzavreli 28. augusta predbežnú koaličnú dohodu a o deň neskôr taliansky prezident Sergio Mattarella požiadal predsedu vlády Giuseppeho Conteho, nezávislého predstaviteľa, aby vytvoril novú koaličnú vládu. Hoci je Liga najobľúbenejšou talianskou stranou, M5S a PD sú dve najväčšie sily v parlamente.

Hoci M5S a PD sú už dlho politickými nepriateľmi, zdá sa, že M5S vyčlenila mnohé zo svojich základných princípov na splnenie požiadaviek PD. M5S zatiaľ trvá na tom, aby sa zachovalo tvrdé protizákonné prisťahovalecké právo prijaté s Ligou. Zákon, ktorý presadzoval Salvini, si udržal verejnú podporu a spôsobil prudký nárast ligy zo 17% vo voľbách v marci 2018 na 38% v auguste 2019.

Nová vláda, ktorej cieľom je vládnuť do budúcich parlamentných volieb, ktoré sa majú konať najneskôr do mája 2023, bude musieť byť schválená obidvoma komorami parlamentu hlasovaním o dôvere.

Nová vládna aliancia, ak bude zrealizovaná, môže ale mať krátke trvanie. V rozhovore s talianskym denníkom La Stampa, bývalý minister vnútra Roberto Maroni z Ligy prehlásil, že nová vláda, pokiaľ ide o jej uskutočnenie, bude "skutočne slabá".

Niekoľko talianskych novín informovalo o úsilí nemeckej kancelárky Angely Merkelovej a ďalších európskych úradníkov, aby zabránili predčasným voľbám v Taliansku - len s cieľom zabrániť tomu, aby sa Salvini stal predsedom vlády. Merkelová údajne nariadila vodcom PD dosiahnuť koaličnú dohodu s M5S.

Uniknutý dokument ukázal, že bývalý komisár pre rozpočet Günther Oettinger ponúkol zmiernenie pravidiel EÚ o verejnom dlhu výmenou za „proeurópsku vládu, ktorá nepracuje proti Európe“.

Politická korešpondentka Andrea Indini, ktorá píše pre taliansky denník Il Giornale, poznamenala :

„Zasahovanie Berlína do rozhodnutí Demokratickej strany nie je vôbec prekvapujúce. Ako sme uviedli v posledných dňoch, prvé stretnutie M5S a PD sa datuje do 16. júla, keď bola Ursula von der Leyen zvolená za predsedkyňu Európskej komisie, vďaka čiastočnej podpore od M5S a PD. Von der Leyen nie je iba osoba, je to klon Merkelovej. Jej voľby sú súčasťou stratégie vykonávanej spolu s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom na rozdelenie nacionalistického bloku v Európe. náhoda, že v okamihu, keď Salvini vytiahol zástrčku svojej vláde, Romano Prodi [bývalý taliansky predseda vlády a bývalý predseda Európskej komisie], vyzval, aby sa Taliansko riadilo „koalíciou Ursuly“. To, že za vytvorením novej koaličnej vlády sú medzinárodné záujmy, je dnes už väčšine jasné.“

""Demokratická strana slúži zahraničným krajinám,” prehlásil Salvini včera počas zhromaždenia v Pinzole. Myslia si, že sme všetci ovce a otroci, pripravení čakať na to, čo hovoria v Bruseli a Paríži, ale Liga obhajuje Talianov, pretože sme slobodní ľudia. V tomto okamihu nemá Salvini inú možnosť, ako zahrať ďalší zápas proti opozícii so zbraňami, ktoré má k dispozícii. Jeho ľudia už oznámili, že v Parlamente neodsúhlasia nič, čo pochádza z M5S-PD, ale predovšetkým od tých, ktorých sponzoruje Merkelová, Macron a Ursula von der Leyen.“

Salviniho politickí súperi sa radovali z jeho odchodu z vlády. Bývalý taliansky premiér Matteo Renzi v príspevku na Facebooku vyhlásil: „Salvini dnes opustil politickú scénu. Inštitúcie 1 - populizmus 0.“

Salvini sa však zaviazal bojovať: „Zatiaľ čo PD a ďalší bojujú proti opozícii,my sa venujeme Taliansku. Nebudú môcť dlho utekať od volieb, pripravme sa na výhru!“

„Myslíš si, že sa bojím pár mesiacov v opozícii?“ Spýtal sa Salvini vo videu na Facebooku. „Nezbavil si sa ma svojimi politickými hrami. Nevzdávam sa.“ Prieskumy ukazujú, že 67% Talianov je za predčasné voľby.

Medzinárodní komentátori súhlasia s tým, že Salvini zostáva politickou silou, s ktorou je potrebné počítať. Ambrose Evans-Pritchard pre The Daily Telegraph poznamenal, že Salvinimu upadá moc, ale stále nie je vyradený z hry::

„Dávajte pozor, čo si želáte v talianskej politike. Musí existovať vysoká šanca, že vodca Ligy - a de facto vodca európskych proti EÚ - sa v budúcom roku alebo čoskoro vráti k moci s drvivou väčšinou."

„Potom môže byť dosť silný na to, aby prostredníctvom talianskeho ústavného systému podporil revolučné zmeny: Výpadky výdavkov New Deal podporené politicky kontrolovanou Bankou Talianska a paralelná „minibotová“ mena, ktorá neutralizuje nástroje na presadzovanie práva Európskej centrálnej banky."

„Jeho odchod tento týždeň znamená, že sa ostatní budú musieť vyrovnať s neprekonateľnou stagnáciou Talianska. Sú to tí, ktorí budú musieť presadiť úsporné škrty v hodnote 23 miliárd EUR, aby splnili Pakt stability EÚ a fiškálnu dohodu s rozpočtovými pravidlami. Ruky pána Salviniho budú čisté. „Je to pre nás výhodná situácia,“ prehlásil Claudio Borghi, vedúci ekonomického sektora Ligy.“

Maďarský premiér Viktor Orbán poďakoval Salvinimu za jeho úsilie „v prospech Talianska a celej Európy vrátane Maďarska“. V liste uverejnenom maďarskou spravodajskou agentúrou MTI Orbán napísal:

„My Maďari nikdy nezabudneme, že ste boli prvým západoeurópskym vodcom, ktorý sa snažil zakročiť voči nelegálnym migrantom, ktorí prišli cez Stredozemné more. Bez ohľadu na budúci politický vývoj v Taliansku a na skutočnosť, že patríme do rôznych európskych politických strán, považujeme vás za brata v boji za zachovanie kresťanského dedičstva Európy a zastavenie migrácie.“

Salvini varoval, že nová koalícia by ukončila jeho zákaz migrujúcich lodí prichádzajúcich z Afriky: „Ak chce PD znovu otvoriť dvere a umožniť opätovné spustenie podnikania nelegálneho prisťahovalectva, malo by to povedať Talianom.“

Komentár Leonida Bershidského: Výška nájomného v Berlíne je prípadom komunistickej amnézie
Hlavné mesto Nemecka je pripravené zaviesť nariadenia, ktoré by výrazne posilnili byrokratov a posilnili čierny trh s bývaním. Informuje o tom portál Bloomberg. Čítať ďalej
06 | 09 | 2019 | Leonid Bershidsky