Aký v skutočnosti bol Freddie Mercury? Detaily o ktorých ste doteraz nevedeli, pozrite si aj videá
06 | 09 | 2019 I Ján Prokop

Legendárny spevák by 5. septembra oslávil 73. narodeniny. Mal zaujímavý život a jeho hudba oslovila ľudí na celej planéte. Hoci choroba ukončila jeho život v relatívne mladom veku, stihol toho viac než mnohí iní smrteľníci. 


Jeho melódie žijú ďalej, a to je presne to, po čom túžil. Chcel sa stať legendou a vyšlo mu to. Ľudia si ho zamilovali, hoci to nebol ukážkový krásavec a bol homosexuál, čo v čase, keď žil, bolo skôr stigmou. Aký bol naozaj a čo ste o ňom možno nevedeli?


Freddie Mercury sa narodil 5. septembra 1946 vo Stone Towne, najstaršej časti metropoly Zanzibar pod menom Farrokh Bulsara.

S rodinou sa o niekoľko rokov neskôr presťahoval do Veľkej Británie, kde boli často považovaný za Pakistancov, čo ho časom viedlo k tomu, že si zmenil meno na Freddie Mercury. Stalo sa tak na začiatku sedemdesiatych rokov, kedy sa dali Queen dokopy.

Brian May a Roger Taylor pôsobili v kapele Smile spoločne s hlavným spevákom Timom Staffellom, s ktorým sa Freddie kamarátil. Poznali sa z Ealing Art College, kde obaja študovali. Briana a Rogera teda nepoznal až po rozpade Smile, ako predkladá snímka Bohemian Rhapsody, ale už sa s nimi dávno poznal.

Freddie mal v živote dve veľké lásky: Mary Austinovu a Jima Huttona. Spoznal sa s nimi ale úplne inak ako zobrazuje Bohemian Rhapsody. Freddie nepoznal Mary na koncerte Smile a už vôbec nie v deň, keď sa pripojil ku kapele.

Gitarista Brian May vyvesuje legendárne fotky Freddieho Mercuryho na sociálnych sieťach. V pozadí snímky sa objavuje tajomná osoba!
Freddie Mercury je síce takmer 30 rokov po smrti, ale aj vďaka jeho kolegom z Queen sa na neho nezabúda. Gitarista Brian May ukázal ďalšiu fotku, na ktorej je aj legendárny frontman. A v pozadí snímku sa opäť objavuje tajomná osoba. Čítať ďalej
25 | 08 | 2019 | Ján Prokop


V skutočnosti ich zoznámil Brian May, ktorý s ňou prežil románik. Obaja potom chodili Austinovú Špehovať do second handu Biba v obchodnom dome Kensington Market.

Pri Jimovi Huttonovi dokonca scenáristi zmenili aj jeho povolanie. V reáli sa totiž živil ako kaderník v hoteli Savoy. Zoznámili sa v roku 1984 v nočnom klube a Freddie ho chcel pozvať na drink.

Hovorí sa, že keď Freddie Niečo miloval viac Ako Ľudí, bolí to mačky. Mal ich Hneď niekolko, a dokonca im venoval svoj prvý sólový album Mr. Bad Guy z roku 1985.



Obchodnou značkou Freddieho Mercuryho bol "Bottomless mic" čiže mikrofón len s polovicou stojana. Došlo k tomu omylom - počas jeho prvého koncertu s kapelou Queen Freddie nechtiac odlomil mikrofón v polovici stojanu. Namiesto toho aby ho vymenil za nový, pokračoval vo vystúpení a urobil z toho prednosť. Od tej doby už vystupoval len s takým mikrofónom.

Známy hit Crazy Little Thing Called Love napísal Freddie Mercury vo vani. Zrovna sa kúpal v hotelovej kúpeľni, keď dostal inšpiráciu, a aby ju nestratil, nechal si dokonca doniesť klávesy priamo do vane, aby mohol skladať.

https://www.youtube.com/watch?v=zO6D_BAuYCI

V roku 1987 nakrútil Freddie Mercury v spolupráci so španielskou opernou speváčkou Montserrat Caball svoj druhý sólový album Barcelona s rovnomenným hitom. Ten sa stal úvodnou piesňou na olympijských hrách v roku 1992, čoho sa Freddie už bohužiaľ nedožil. Dodnes je to najznámejšia olympijská pieseň všetkých čias.

https://www.youtube.com/watch?v=Y1fiOJDXA-E

Freddie Mercury nikdy nepredstieral skromnosť. Vedel o sebe, že je jedinečný a nemal dôvod si neveriť. Keď sa ho počas rozhovoru spýtali, prečo sú podľa jeho názoru Queen tak populárni, odpovedal: "Dôvod, prečo sme tak úspešní, zlatko, je samozrejme moja nekonečný charizmus!"

Aj keď sa o tom špekulovalo dlhé roky, Freddie Mercury verejne priznal, že má AIDS, až 23. novembra 1991. Nasledujúci deň zomrel. Jeho životná láska a dedička veľkej časti jeho majetku Mary Austin uviedla, že vzhľadom na Freddieho želanie nikdy neprezradí, kde pochovala jeho popol.

Nový spevák Queen šokuje: Freddie Mercury a ja v posteli?!
S kapelou Queen dnes spieva Američan Adam Lambert, ktorý má pre svojho slávnejšieho predchodcu Freddieho Mercuryho len slová obdivu, vrátane tých, kde vraví, že by si dokázal predstaviť, že spolu skončia v posteli. Čítať ďalej
28 | 05 | 2019 | Roman Suchý